Portrait de la jeune fille en feu best beoordeelde film van 2019

Portrait de la jeune fille en feu

Céline Sciamma’s Portrait d’une jeune fille en feu is volgens de critici die meedoen aan de maandelijkse rubriek Filmsterren in de Filmkrant de beste film van 2019. De film kreeg een beoordeling van ruim 4,6 sterren op een maximale score van 5 sterren.

Met haar eerste plaats in de ranglijst is Céline Sciamma pas de vierde vrouw in de bijna veertigjarige geschiedenis van de rubriek Filmsterren die bovenaan eindigt. De andere vrouwen zijn Jane Campion (tweemaal: met Angel at My Table in 1991 en The Piano in 1993), de Finse Pirjo Honkasalo (docu Three Rooms of Melancholia in 2005) en Petra Lataster (samen met Peter Lataster met De kinderen van juf Kiet in 2016).

Opmerkelijk in de Top Tien is dat slechts één van de regisseurs eerder de Top Tien haalde, namelijk Bong Joon-ho (met The Host in 2007). Stamgasten als Martin Scorsese (The Irishman), Quentin Tarantino (Once Upon a Time… in Hollywood), Ken Loach (Sorry We Missed You) en de gebroeders Dardenne (Le jeune Ahmed) bleven buiten de Top Tien. Zijn we getuige van een generatiewisseling?

Nederlandse films scoorden dit jaar niet hoog. Voor het tweede achtereenvolgende jaar bleven alle films onder 4 sterren. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat twee kanshebbers voor een hoge score niet in de lijst staan wegens te weinig beoordelingen. Een film telt mee als hij door minimaal vier critici is beoordeeld. Dat was niet het geval bij Kapsalon Romy (Mischa Kamp) en de docu Ze noemen me Baboe (Sandra Beerends).

Top Tien
1. Portrait de la jeune fille en feu (Céline Sciamma)
2. Toy Story 4 (Josh Cooley)
3. Parasite (Bong Joon-ho)
4. Monos (Alejandros Landes)
5. Marriage Story (Noah Baumbach)
6. Lazzaro felice (Alice Rohrwacher)
7. The Favourite (Yorgos Lanthimos)
8. Avengers: Endgame (Anthony en Joe Russo)
Apollo 11 (Todd Douglas Miller)
The Green Fog (Guy Maddain, Evan en Galen Johnson)

Top Tien Nederlandse films
1. Mijn bijzonder rare week met Tess (Steven Wouterlood)
2. Miel-Emile (Peter van Houten)
3. De libi (Shady el-Hamus)
4. Buddy (Heddy Honigmann)
5. God Only Knows (Mijke de Jong)
6. Mi vida (Norbert ter Hall)
Ganz: How I Lost My Beetle (Suzanne Raes)
8. Take Me Somewhere Nice (Ena Sendijarević)
9. Dirty God (Sacha Polak)
10. Instinct (Halina Reijn)


Met veel dank aan Bertil Pouwels.