De kinderen van Juf Kiet

Vrienden in een vreemd land

Een prachtig, filmisch document over juf Kiet die een klas vol migrantenkinderen heeft, onder wie veel vluchtelingen. Ze worden klaargestoomd om later tussen de rest van de kinderen op school te passen.

In De kinderen van juf Kiet observeren Petra Lataster-Czich en Peter Lataster jongetjes en meisjes die hun eerste schreden in Nederland zetten. De rust en eenvoud in vorm maken de film bijzonder prettig om naar te kijken. De kinderen van juf Kiet is met veel liefde gemaakt, waardoor je stuk voor stuk zelf ook van alle kinderen gaat houden.

Juf Kiet is het ankerpunt van de klas. Zij bewaart haar geduld met iedereen en is zo begripvol dat je niet anders kan dan zelf ook op die manier te kijken.

Zo is er Jorj, een jongetje met concentratieproblemen. Hij lijkt een beetje lastig, maar als je de tijd neemt naar hem te luisteren dan leer je dat zijn gedrag een oorzaak heeft. Het is een restant van de herinneringen aan de oorlog in Syrië die hij met zich meedraagt. Daar kon hij niet slapen door de bommen die vielen. Hier slaapt hij slecht door de herinneringen daaraan. Juf Kiet leert hem stap voor stap zijn energie en eigenwaarde terugvinden. En je weet: dit krijgt hij mee voor het leven.

Haya, een ander kindje uit Syrië, ontfermt zich over Leanne, een onvoorstelbaar schattig meisje uit datzelfde land. Haya’s zorg voor Leanne gaat zo ver dat juf Kiet haar moet leren dat het voor Leanne ook prettig is om haar eigen keuzes te maken. In het begin van de film is Haya zelf nieuw en spreekt ze nauwelijks een woord Nederlands. Je observeert haar ontwikkeling, met vallen en opstaan en ziet hoe gedrag en aanpassingsvermogen het ene kindje sneller dan de andere doen integreren tussen de Nederlandse kinderen op de basisschool.

Het komt vast wel goed met hen allemaal, mede dankzij hun fantastische juf. Een betere start in een nieuw land bestaat niet. De kinderen van juf Kiet is alles wat het moet zijn: een prachtig, filmisch document van een nauwkeurig geobserveerde verandering in het leven van nog hele kleine mensen die vaak veel te grote dingen hebben meegemaakt.