Evenementen (Focus) – 30 augustus 2012

  • Datum 30-08-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Poupoupidou

Frisse lucht
Het is zomer en dus slepen de filmtheaters filmprojectoren, beamers en filmschermen naar buiten. In de hoop op zwoele zomeravonden vertonen ze op pleintjes en pleinen, terrassen, rivieroevers en stranden films. Dat de humeurige weergoden de feestelijke vertoningen soms torpederen, ach, zonder risico geen leven. Een kleine opsomming van buitenluchtvertoningen. Het Ketelhuis gaat naar buiten met Drive (28 juli), Les géants (4 aug.), The Trip (11 aug.), Winter’s Bone (18 aug.), een sneak preview (25 aug.) en Mr. Nobody (1 sep.). De Verkadefabriek vertoont in juli en augustus in de openluchtbios iedere woensdag een vrouwenfilm, op donderdag een muziekfilm, op vrijdag een avonturenfilm/thriller en op zaterdag een film uit het programma van het Latin America Film Festival. Plaza Futura vertoont buiten Monster of Nix (3 juli), Les géants (6 juli), Fantastic Mr. Fox (10 juli), Submarine (13 juli), Adam’s Apples (17 juli), Medianeras (20 juli), Persepolis (24 juli), Midnight in Paris (27 juli), The Artist (31 juli), Fantastic Mr. Fox, Les femmes du 6ème étage (3 aug), Poupoupidou (7 aug), Blue Valentine (10 aug), Machete (14 aug), Hasta la vista! (17 aug), Intouchables (21 aug.), True Grit (24 aug.), Old Boy (28 aug) en Incendies (31 aug). Ook Lux in Nijmegen gaat naar buiten: Donnie Darko (14 aug.), Trainspotting (15 aug.), Requiem for a Dream (16 aug.), Fear and Loathing in Las Vegas (17 aug.) en Taking Woodstock (19 aug.).

ketelhuis.nl | verkadefabriek.nl | lux-nijmegen.nl

Nog meer buitenlucht
Feest in Rotterdam! De pleinbioscoop bestaat vijfentwintig jaar. Om het te vieren worden dit jaar in het Museumpark niet twaalf maar negentien dagen films vertoond, namelijk van 15 aug. t/m 2 sept. Aan het programma wordt nog gewerkt, maar zoals altijd zal er voor ieder wat wils zijn. Het Pluk de Nacht festival aan het IJ in Amsterdam zoekt het ook dit jaar weer in verrassende, tamelijk onbekende films. Te zien zijn: 4 aug. Above Us Only Sky (Jan Schomburg, 2011), 5 aug. Jack Goes Boating (Philip Seymour Hoffman, 2010), 6 aug. Tilva Rosh (Nikola Lezaic, 2010), 7 aug. Les emotifs anonymes (Jean Pierre Améris, 2010), 8 aug. De engel van Doel (Tom Fassart, 2011), 9 aug. R (Tobias Lindholm, Michael Noer, 2010), 10 aug. La lisière (Geraldine Bajard), 11 aug. special met korte films van Johannes Nyholm, 12 aug. Les emotifs anonymes en 13 aug. Small Town Murder Songs (Ed Gass-Donnelly, 2010). Filmtheater De Bussel in Oosterhout vertoont buiten Tapas (14 juli), Les femmes du 6ème étage (21 juli), Mine Vaganti (28 juli), Bella Martha (4 aug.) en Sam­sara (11 aug.). Filmclub Schijndel/City Theater gaat 24 en 31 aug. naar buiten met nog onbekende titels.

pleinbioscooprotterdam.nl | plukdenacht.nl | filmtheaterdebussel.nl | schijndelfilm.nl

Jack Goes Boating

Gestolen jas
Het Grachtenfestival, dat in Amsterdam van 10 t/m 19 aug. voor de vijftiende keer wordt gehouden, is een muziekfestival, maar heeft dit jaar ook een interessant filmonderdeel. Op 17 aug. begeleidt Cello8ctet Amsterdam, een orkest van acht cello’s, een programma van Russische zwijgende films. Het voorprogramma bestaat uit de korte films Romance met contrabas (Kai Hansen, 1911), naar een verhaal van Tsjechov, en Premier Prix de Violoncelle (onbekende regisseur, 1907). Ook wordt Chaplins The Immigrant (1917) vertoond. Zeker: dat is geen Russische film, maar hij staat op het programma, omdat Cello8ctet zich bij het Russische filmprogramma heeft laten inspireren door muziek van Chaplin, die ook filmcomponist was en cello speelde. De hoofdfilm is De mantel (Leonid Trauberg, Grigori Kozintsev, 1926), gebaseerd op Gogols verhalen De mantel en Nevsky Prospekt. De absurdistisch/surrealistische film voert in Sint Petersburg de kleurloze ambtenaar Akaky Akakievich op, die als zijn oude jas tot op de draad is versleten bij een kleermaker een nieuwe bestelt. Als hij in zijn nieuwe jas op zijn werk verschijnt, stijgt z’n aanzien en status. Vergelijk het met de rol van merkkleding in onze tijd. Maar dan slaat het noodlot toe en wordt de jas gestolen. Arme ambtenaar.

grachtenfestival.nl | eyefilm.nl

The Immigrant

Film aan zee
"Waar kan je liggen in het zand,
totdat je hele lijf verbrandt?
Waar kun je zuipen als een beest, waar vind je vrienden voor elk feest?
Waar kun je zwemmen als een rat, waar word je zelfs van binnen nat?
Dat is aan de rand van Nederland, dat is aan ons onvolprezen strand."
Aldus zong Boudewijn de Groot bijna vijftig jaar geleden in ‘Strand’. Deze zomer kunnen we op het Scheveningse strand niet alleen de dingen doen die dit lied bezingt, maar ook films zien op het gratis Movies that Rock! Filmfestival. Vanaf 12 juli t/m 6 sept. wordt strandpaviljoen ZUID iedere donderdag omgetoverd tot een bioscoop, waar kan worden gekeken naar muziekdocumentaires en concertregistraties. Op het programma staan: Stop Making Sense (12 juli), Anvil! The Story of Anvil (26 juli), No Direction Home: Bob Dylan (26 juli), Big Fun in the Big Town (2 aug.), Dig! (9 aug.), Piano Blues (16 aug.), Meeting People Is Easy (23 aug.), Don’t Think (30 aug.) en het onverwoestbare This Is Spinal Tap (6 sept.).

paard.nl

This Is Spinal Tap

Even geen Europa
Wie even genoeg heeft van het woord Europa, al dan niet in combinatie met crisis, moet naar World Cinema Amsterdam gaan. Heel verfrissend om even naar andere plekken op de wereld te kijken. Het filmfestival, dat van 8 t/m 19 aug. in Rialto wordt gehouden, vertoont films uit Afrika, Latijns Amerika en Azië. Te zien is een selectie van veertig lange en korte onafhankelijke films uit deze werelddelen. Speciale aandacht is er voor Brazilië. Onder de titel Brazilian Stories zijn films te zien van onafhankelijke filmmakers, die kleine intieme verhalen vertellen, vaak tegen een sociale achtergrond. Zoals bijvoorbeeld A cidade é uma só? (Is het maar één stad?) van Adirley Ouerós. De film vertelt de bizarre geschiedenis van een voorstad van Brasilia die om "esthetische redenen" in de jaren zestig van de ene naar de andere kant van de stad werd verplaatst. In het in Recife spelende A som ao redor (Aangrenzende geluiden) van Kleber Medonça Filho gaat het over de isoleerdrang van de burgerij, die zich uit angst voor de buitenwereld terugtrekt in achter tralies en hekken verborgen huizen. Lichtvoetig is O palhaço (De clown) van Selton Mello. De tragikomedie schetst een subtiel portret van een vader en een zoon, die beiden clown zijn. In Brazilië trok de film anderhalf miljoen bezoekers. Verder zijn er Braziliaanse muziekdocumentaires te zien. Op 11 aug. verplaatst de in Rio de Janeiro populaire Cachaça Cinema Club — een club die films vertoont en cachaça, een rum/limoen/suiker cocktail, schenkt — zich eenmalig naar Rialto.

worldcinemaamsterdam.nl

A cidade é uma só?

Vergeten films
In vergelijking met de meeste andere landen heeft de Nederlandse cinefiel weinig reden om over het filmaanbod te klagen, maar toch glippen er interessante films door de mazen van de filmtheaters. Misschien zelfs steeds meer, omdat veel filmtheaters tegenwoordig in dure panden zitten, zodat ze een flinke omzet moeten behalen. Dat maakt de verleiding groter om kleine filmpareltjes te laten liggen en commerciële succesfilms te draaien. Al een aantal jaren verricht EYE herstelwerkzaamheden door onder de titel Previously unreleased in de zomermaanden interessante films te vertonen die om een of andere reden op de plank bleven liggen. Dit jaar betreft het twee films: het Chileense drama De jueves a domingo (vanaf 19 juli) en het Zweedse Cornelis (vanaf 9 aug.). Cornelis (Amir Chamdin, 2010) is een biopic over de in 1987 op vijftigjarige leeftijd overleden zanger Cornelis Vreeswijk. Deze in Nederland geboren zanger beleefde zijn grootste successen in Zweden, waar hij vanaf zijn kindertijd woonde en dankzij zijn vrijgevochten levenswandel en kritische liedjes als knuffelrebel werd omhelsd. De film is interessant voor Nederlanders, omdat hij laat zien hoe enorm populair Vreeswijk in Zweden was en bij velen nog steeds is. De jueves a domingo (Dominga Sotomayor Castillo, 2012), dat dit jaar in de Tiger Award Competitie op het filmfestival in Rotterdam draaide, is een onderhuids drama over een Chileens gezin, dat met de auto eropuit trekt. Langzaam wordt duidelijk dat dit geen gewoon vakantietripje is, maar de laatste gezamenlijke gezinsreis.

eyefilm.nl

Cornelis

Vijf aan­raders
1 | Filmhuis Gouda gaat zingend de zomer door. Onder de titel Muziekweken presenteert het in augustus muziekfilms en films over muziek. Te zien zijn: Le Concert, Dancer in the Dark, Kyteman: Now What?, The Last Waltz, Leonard Cohen: I’m Your Man, Marley, Over Canto en El sonido del bandoneon. (filmhuisgouda.nl)
2 | Steun elkaar, kijk naar Nederlandse waar, zou het motto kunnen zijn van het programma CinemaNL in het Focus Filmtheater in Arnhem. Het bevat interessante Nederlandse documentaires en speelfilms: 900 dagen, Alles van waarde, Nick, Lena, Onder ons, Anton Corbijn Inside Out, Club Zeus, Kauwboy en Snackbar. (focusarnhem.nl)
3 | De Gay & Lesbian Summer Tour reist nog de hele zomer langs de filmtheaters. De tijd dat homo- en lesbofilms per definitie over een moeizame coming out gingen is voorbij. Illustratief was begin dit jaar Andrew Haighs relatiedrama Weekend. De elf films in de Gay & Lesbian Summer Tour bevestigen het beeld. Homo, lesbo of hetero: de liefde trekt zich niets aan van seksuele geaardheid en zorgt overal voor euforie en ellende. (cinemien.nl)
4 | Wie deze zomer geen zin heeft om naar openluchtvoorstellingen van ‘gewone’ films te gaan én van opera houdt, moet naar de drive-in bioscoop in het Friese dorpje Spanga — onderdeel van de gemeente Weststellingwerf. Daarin is van 24 aug. t/m 2 sept. de operafilm Donna Giovanna van Opera Spanga te zien. De film vertelt de tragische geschiedenis van Donna Giovanna, het vrouwelijke equivalent van de mannelijke dwangmatige vrouwenversierder. (operaspanga.nl)
5 | Raymond Depardon kennen we van de schitterende documentaire trilogie Profil paysans over verdwijnende kleine boeren in Frankrijk. Voor de documentaire Journal de France trok Depardon zes jaar door Frankrijk om de veranderingen vast te leggen die het land de laatste halve eeuw doormaakte. De film toert van half augustus t/m oktober door meer dan twintig filmtheaters. (lumierefilms.nl/journaldefrance)

Donna Giovanna

Geschreven door