Mijn mening 2007

Roemeense zegetocht

4 MAANDEN, 3 WEKEN EN 2 DAGEN

De beste films van het jaar volgens de dagbladcritici die bijdragen aan de -rubriek Mijn Mening.

Het Oscarcomité vindt 4 maanden, 3 weken en 2 dagen niet goed genoeg voor een nominatie, maar voor de Nederlandse critici die meedoen aan de rubriek Mijn Mening is de Roemeense film de beste van het jaar. Op de waarderingsschaal van 0 tot 5 haalde de film een verpletterende score van bijna 4,7. Zo’n hoog cijfer kwam de laatste tien jaar maar één keer eerder voor, namelijk in 2000 bij Rosetta van de broers Dardenne. De Roemeense toppositie is de bekroning van een jaar waarin Roemenië een spectaculaire internationale filmdoorbraak beleefde. Naast 4 maanden, 3 weken en 2 dagen werden ook 12:08 East of Bucharest, California Dreamin’ (Endless) en The Way I Spent the End of the World hoog gewaardeerd.

In de top tien — eigenlijk een top elf omdat drie films precies gelijk eindigden — staan dit jaar ongeveer evenveel films uit Amerika, Europa en Azië. Daarmee is Azië terug van weggeweest, want vorig jaar ontbrak dit continent bij de hoogste tien films. Ook de balans tussen oudgedienden en nieuwkomers, waaronder debutant Florian Henckel von Donnersmarck, is in evenwicht. Vijf van de tien films zijn van makers die niet eerder in de top tien stonden. Dat geldt niet voor Tsai Ming-liang, die met I Don’t Want to Sleep Alone voor de vierde keer de hoogste tien haalde. Hij krijgt de Mijn Mening Trofee. Daarmee bevindt hij zich in het selecte gezelschap van Woody Allen, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Robert Altman, Quentin Tarantino en Zhang Yimou. Ook zij haalden vier keer de hoogste tien.

Het is maar goed dat re-issues niet mogen meedoen aan de strijd om top tien posities, want anders hadden Ninotchka, Black Narcissus, Berlin Alexanderplatz en The Night of the Hunter vier nieuwe films verdrongen. Zegt het iets over de kwaliteit van hedendaagse films? Of worden er meer geweldige klassiekers uitgebracht? Ook aardig om te zien: welke films haalden niet de top tien? Pan’s Labyrinth (21) en Ratatouille (33) zijn de opvallendste afwezigen.

Nederland
Hoe verging het Nederland tussen het internationale filmgeweld? Tussenstand is de grote winnaar. De film van Mijke de Jong over twee ruziënde exen voert de top tien aan, waarin we het hele spectrum van de Nederlandse filmwereld vinden. Artfilms en commerciële films, speelfilms en documentaires, kinderfilms en films voor volwassenen: ze komen alle voor in de top tien.

Opmerkelijk is de comeback van Dick Maas, die met Moordwijven een groot publiek én critici voor zich wist te winnen. Dat geldt niet voor de artfilms (Tussenstand, Duska, Wolfsbergen, Olivier etc.), die wel gewaardeerd werden door critici, maar waar het publiek mondjesmaat op af kwam. Ook het multiculturele drama Kicks viel beter in de smaak bij critici dan bij het publiek. Nederlandse bioscoopbezoekers hadden vorig jaar geen zin in multiculturele problemen, maar in lichtvoetige, komische romantiek. Massaal bezocht men Alles is liefde, dat ook bij critici goed scoorde. Traditioneel staan ook dit jaar documentaires in de top tien. Goud gaat over hockeyende vrouwen die goud winnen, Jimmy Rosenberg, de vader, de zoon en het talent over een muzikant die goud had, maar het uit zijn handen liet vallen.

Met dank aan Bertil Pouwels


Beste films

1 4 maanden, 3 weken en 2 dagen — Cristian Mungiu
2 The Host — Bong Joon-ho
3 Letters from Iwo Jima — Clint Eastwood
4 The Diving Bell and the Butterfly — Julian Schnabel
5 I Don’t Want to Sleep Alone — Tsai Ming-liang
6 Still Life — Jia Zhangke
7 Flandres — Bruno Dumont
8 Das Leben der Anderen — Florian Henckel von Donnersmarck
9/11 Khadak — Peter Brosens, Jessica Woodworth
9/11 Eastern Promises — David Cronenberg
9/11 The Bourne Ultimatum — Paul Greengrass

Beste Nederlandse films

1 Tussenstand — Mijke de Jong
2 Duska — Jos Stelling
3 Waar is het paard van sinterklaas? — Mischa Kamp
4 Alles is liefde — Joram Lürsen
5/6 Wolfsbergen — Nanouk Leopold
5/6 Moordwijven — Dick Maas
7 Olivier etc. — Sander Burger
8 Jimmy Rosenberg, de vader, de zoon en het talent — Jeroen Berkvens
9 Goud — Niek Koppen
10 Kicks — Albert ter Heerdt