WAAR IS HET PAARD VAN SINTERKLAAS?

Sint eet met stokjes

De rode mantel van Sint en de rode Chinese lampions passen in waar is het paard van sinterklaas? weer perfect bij het Hollandse duinlandschap. Maar wat doet Winnetou daar?

Het zal misschien enige verbazing wekken, maar Winky Wong, die in de slotscène van het paard van sinterklaas al zo parmantig op de rug van Americo zat, mag nu twee jaar later nog steeds niet echt paardrijden. Zeker niet op het grote witte paard van Sint dat ’s zomers in de stal van oom Siem en tante Cor staat, en dat Winky mag borstelen en verzorgen. Ze is nog te klein, vinden haar ouders ook. Klein! Dat steekt! Zeker de jongste kijkers zullen dat van harte kunnen meevoelen.
waar is het paard van sinterklaas? is het vanzelfsprekende vervolg op Mischa Kamps hartveroverende familiefilm over het Chinese meisje dat in Nederland Sinterklaas leert kennen. Tamara Bos schreef weer het scenario en aan de succesvol gebleken formule is weinig veranderd. De belevenissen van Winky (Ebbie Tam) spelen zich opnieuw af in de vertrouwde driehoek tussen het restaurant van haar ouders, haar school en de aan de rand van de Noord-Hollandse duinen gelegen boerderij. Winky trapt dapper op haar fietsje tegen de wind in en ook in dit verhaal moeten zij en haar vader het een tijdje zonder Winky’s moeder redden, deze keer omdat ze naar het ziekenhuis moet: Winky krijgt een zusje.

Dikke traan
Werd er in het eerste deel getreurd om de dood van pony Saartje, deze keer is er de vreugde van het nieuwe leven. Zelfs het paard van Sinterklaas… Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.
Eerst krijgt Winky nog vreselijk spijt omdat ze in een onbewaakt ogenblik haar verlangen om op Americo te rijden niet kan bedwingen. En dat het eigenlijk de schuld is van de wilde hond van haar nieuwe vriendje verandert daar weinig aan. Het paard is weg! De dikke traan op de wanhopige brief die Winky aan Sint schrijft mag er zijn.
Het duo Kamp-Bos laat alles weer zoveel mogelijk zien vanuit het kinderperspectief. Winky worstelt vooral met het feit dat ze niet durft te bekennen dat ze zelf is gaan rijden. De belevenissen zijn eenvoudig, de emoties steeds volstrekt herkenbaar. Groot is de vreugde van Winky als ze hoort dat ze rijles krijgt. Nog groter is haar teleurstelling wanneer ze verneemt dat ze voor die lessen niet op haar grote witte vriend mag plaatsnemen, maar op een suffe pony.
In die context valt de beslissing om Winky een nieuw vriendje (Pim de Pimentel) te geven dat zichzelf Slimme Bison en zijn hond Winnetou noemt zelfs wat uit te toon. Terwijl de rode mantel van Sint en het rood van de Chinese lampions weer schitterend combineren met de nuchtere schilderachtigheid van het Hollandse dorpje, komt die indianenfantasie een beetje gekunsteld over. Nog los van het feit of het de kinderen van vandaag wel iets zegt.
Maar Ebbie Tam als Winky blijft een gouden greep. waar is het paard van sinterklaas? is een innemende jeugdfilm van eigen bodem, en de vervolgpotentie is beslist nog niet uitgeput.

Leo Bankersen