Neder­landse camera­man Hoyte van Hoy­te­ma ge­no­mi­neerd voor Oscar

Oppenheimer

In de race voor de Oscar voor beste internationale film lag Nederland er al in de voorronde uit. Maar de Oscaruitreiking op 11 maart heeft toch een Nederlands tintje doordat Hoyte van Hoytema is genomineerd in de categorie beste cinematografie. De film waarvoor hij achter de camera stond, Oppenheimer, is met dertien nominaties de grootste kanshebber.

Het is niet de eerste keer dat Van Hoytema is genomineerd voor de belangrijkste filmprijs ter wereld. In 2017 stond hij met Dunkirk in het rijtje kanshebbers maar verloor hij van Roger Deakins (Blade Runner 2049). Dunkirk was na Interstellar (2014) de tweede film die Van Hoytema maakte met Christopher Nolan. Daarna volgden nog Tenet (2020) en Oppenheimer (2023).

Oppenheimer is de grote kanshebber voor de komende Oscaruitreiking. De film is dertien keer genomineerd, wat net geen evenaring is van het record van veertien (All About Eve, Titanic, La La Land). Oppenheimer maakt onder andere kans op een prijs in de belangrijkste categorieën, beste film en beste regie.

Barbie, die andere hit van afgelopen zomer, moet genoegen nemen met acht nominaties, waaronder eentje voor beste film. Regisseur Greta Gerwig is daarmee, samen met Justine Triet (Anatomy of a Fall) en Celine Song (Past Lives), één van drie vrouwen die genomineerd zijn in deze categorie – een primeur in de 97-jarige geschiedenis van de filmprijzen. Opvallend is dat de commercieel meest succesvolle film van 2023 ook twee keer is genomineerd in de categorie beste song, met I’m Just Ken en What Was I Made For?

Oppenheimer wordt qua aantal nominaties redelijk op de voet gevolgd door Poor Things, dat elf nominaties kreeg. Killers of the Flower Moon is genoemd in tien categorieën. Maestro doet mee voor zeven prijzen En American Fiction, Anatomy of a Fall, The Holdovers en The Zone of Interest zijn alle vier genomineerd voor vijf Oscars.

Hoewel de meeste nominatielijstjes de verwachte namen bevatten, zijn er ook een paar opvallende afwezigen. Zo is Greta Gerwig (Barbie) niet genomineerd voor een regie-Oscar en ontbreekt Barbie-hoofdrolspeler Margot Robbie in het lijstje beste actrice. Dat het alom bejubelde Fallen Leaves niet is geselecteerd voor een prijs in de categorie beste internationale film is ook opvallend. Net als het ontbreken van Leonardo DiCaprio (Killers of the Moon Flower) in de categorie beste acteur en Charles Melton (May December) in de categorie beste mannelijke bijrol.