Oppenheimer lost belofte in met zeven Oscars
Vannacht zijn in Los Angeles de Oscars uitgereikt. Oppenheimer was genomineerd voor dertien prijzen en won er zeven, waaronder die voor beste film en beste regie. Hoyte van Hoytema won als eerste Nederlander de Oscar voor beste cinematografie
Voor Van Hoytema was het de tweede keer dat hij was genomineerd. Eerder maakte hij kans met Dunkirk, ook een film van Christopher Nolan. In zijn dankwoord noemde hij de regisseur en producent Emma Thomas “het beste dat mijn carrière kon overkomen”. Jonge collega’s riep hij op te kiezen voor het alternatief van digitaal draaien: “Probeer dat hippe nieuwe ding eens, celluloid. Het is veel makkelijker dan je denkt en alles ziet er zoveel mooier uit.”
Nolan heeft nog langer op een Oscar moeten wachten dan Van Hoytema. De regisseur was zeven keer eerder genomineerd maar viste altijd achter het net – wat in het geval van The Dark Knight zoveel verontwaardiging opleverde dat de Oscar-organisatie het aantal nominaties in de categorie beste film opschroefde van vijf naar tien. Maar dit jaar heeft Nolan de schade ingehaald, en flink ook. Hij ging naar huis met de Oscars voor beste film én beste regie.
Ook Oppenheimer-hoofdrolspeler Cillian Murphy en zijn tegenspeler Robert Downey jr. vielen in de prijzen, in de categorieën beste mannelijke hoofd- en bijrol. De zesde en zevende Oscar voor Oppenheimer waren voor de filmmuziek en montage.
Poor Things, dat genomineerd was in elf categorieën, moest genoegen nemen met vier overwinningen. De belangrijkste daarvan ging naar hoofdrolspeler Emma Stone, die de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol kreeg. Killers of the Flower Moon, met tien nominaties ook een grote kanshebber, won geen enkele Oscar. Het voor acht prijzen genomineerde Barbie won alleen in de categorie beste liedje. De 22-jarige Billie Eilish werd daarmee de jongste persoon ooit om een tweede Oscar te winnen. Haar eerste won ze twee jaar geleden met de titelsong van de James Bond-film No Time to Die.
Zoals te verwachten werden de dankwoorden veelvuldig aangegrepen om de oorlogen in Gaza en Oekraïne te veroordelen. Dat deed onder andere Jonathan Glazer, die met The Zone of Interest niet alleen de prijs voor beste internationale film maar ook die voor beste geluid won. Mstyslav Tsjernov, die als eerste Oekraïner ooit een Oscar won met zijn documentaire 20 Days in Mariupol, zei dat hij zijn prijs graag zou inruilen als hij daarmee de Russische invasie ongedaan kon maken.
Alle Oscarwinnaars op een rij
Beste film: Oppenheimer
Beste regie: Christopher Nolan (Oppenheimer)
Beste mannelijke hoofdrol: Cilian Murphy (Oppenheimer)
Beste vrouwelijke hoofdrol: Emma Stone (Poor Things)
Beste mannelijk bijrol: Robert Downey jr. (Oppenheimer)
Beste vrouwelijke bijrol: Da’vine Joy Randolph (The Holdovers)
Beste internationale film: The Zone of Interest
Beste scenario: Anatomy of a Fall
Beste bewerkte scenario: American Fiction
Beste animatiefilm: The Boy and the Heron
Beste camerawerk: Hoyte van Hoytema (Oppenheimer)
Beste montage: Oppenheimer
Beste visuele effecten: Godzilla Minus One
Beste decorontwerp: Poor Things
Beste make-up en haar: Poor Things
Beste kostuumontwerp: Poor Things
Beste geluid: The Zone of Interest
Beste song: Billie Eilish – ‘What Was I Made For?’ (Barbie)
Beste filmmuziek: Oppenheimer
Beste korte film: The Wonderful Story of Henry Sugar
Beste korte animatie: War Is Over!
Beste documentaire: 20 Days in Mariupol
Beste korte documentaire: The Last Repair Shop