Amour beste film van de jaren 2010 volgens Filmkrant-medewerkers

Amour

De Filmkrant blikt terug op het afgelopen decennium en vroeg al haar medewerkers: wat zijn uw beste films van de jaren 2010?

Michael Haneke’s Amour is door de medewerkers van de Filmkrant verkozen tot beste film van de jaren 2010. De film eindigde nipt boven Holy Motors van Leos Carax, die het ook al moest afleggen tegen Haneke in de race om de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 2012. De twee lieten de rest van de competitie overtuigend achter zich.

De hoogst genoteerde vrouwelijke regisseur is Maren Ade, wiens Toni Erdmann de zesde plaats deelt met Terence Malicks The Tree of Life. Onder de 92 titels die in totaal werden genoemd, was slechts één Nederlandse film: Morgan Knibbe’s intense documentaire Those Who Feel the Fire Burning kreeg één stem.

Recente films hadden het moeilijk in de verkiezing: de Top 10 bestaat grotendeels uit films uit de eerste helft van het decennium. De hoogst genoteerde film uit 2019 is Portrait de la jeune fille en feu op plaats 22; Céline Sciamma’s radicale kostuumfilm werd ook verkozen tot beste film van het jaar volgens de Filmkrant-redactie als de best beoordeelde film door de critici die meewerken aan de maandelijkse rubriek Filmsterren.

Top 10
1. Amour (Michael Haneke, 2012)
2. Holy Motors (Leos Carax, 2012)
3. Boyhood (Richard Linklater, 2014)
Mad Max: Fury Road (George Miller, 2015)
Son of Saul (László Nemes, 2015)
6. Toni Erdmann (Maren Ade, 2016)
The Tree of Life (Terence Malick, 2011)
8. The Act of Killing (Joshua Oppenheimer, 2012)
9. Under the Skin (Jonathan Glazer, 2013)
10. Cemetery of Splendour (Apichatpong Weerasethakul, 2015)


Voor deze lijst werd gestemd door: Leo Bankersen, Basje Boer, Joost Broeren-Huitenga, Ilonka Bunda, Jos van der Burg, Jan Doense, Hedwig van Driel, KEES Driessen, Jan Pieter Ekker, Hugo Emmerzael, Ilona van Genderen Stort, Vanessa Groenewegen, Sandra Heerma van Voss, Rik Herder, Rolf Hermsen, Fritz de Jong, Ivo De Kock, Romy van Krieken, Omar Larabi, Dana Linssen, Mike Naafs, Bart Oosterhoorn, Ronald Rovers, Eva Sancho Rodriguez, Nicole Santé, Guus Schulting, Erik Schumacher, Mark van den Tempel, André Waardenburg, Alexander Zwart