Sterren 2015

The Look of Silence

Niet Holocaustfilm Son of Saul of liefdesdrama Carol, maar de gruweldocumentaire The Look of Silence is in de Filmkrant-rubriek Filmsterren de best gewaardeerde film van 2015. Joshua Oppen­heimers film over de massamoord op (vermeende) communisten na Soeharto’s coup in 1965 in Indonesië haalde op een schaal van vijf een score van bijna 4,7. Son of Saul eindigde er op een haarlengte achter.

Verder veel overal hoog gewaardeerde films in de Top Tien: Pixars Inside Out, Birdman, Mad Max: Fury Road, Carol, 45 Years en A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence. Verrassend is de hoge waardering voor Jauja. Lisandro Alonso’s drama met Viggo Morten­sen als Deen­­se leger­kapitein die in Patagonië op zoek gaat naar zijn verdwenen dochter, staat op een ge­deelde tiende en elfde plaats. Curieus detail: de roadmovie dreigde aan Nederland voorbij te gaan omdat geen enkele distributeur er brood in zag. Dankzij EYE kreeg Jauja ruim een jaar na zijn première op het filmfestival van Cannes alsnog een bescheiden Nederlandse uitbreng. Alle films in de Top Tien werden uitzonderlijk hoog gewaardeerd. Niet eerder in de 35-jarige geschiedenis van de Film­sterren was een minimale score van 4,2 nodig om in de Top Tien te belanden.

Opmerkelijk is dat ook de best gewaardeerde film in de Nederlandse Top Tien een documentaire is. Morgan Knibbe’s veelbekroonde, aangrijpende vluchtelingendrama Those Who Feel the Fire Burning haalde een score van precies 4. Op de tweede plaats weer een documentaire: Tom Fassaerts A Family Affair. Ook hoog gewaardeerd werden Sam de Jongs debuut Prins en Remy van Heugtens met het Gouden Kalf voor Beste Film bekroonde Gluckauf. De tijd dat een film van Alex van Warmerdam automatisch de hoogst gewaardeerde Neder­landse film was, lijkt voorbij. Schneider vs. Bax moet het in de Nederlandse Top Tien doen met de zesde plaats. Publieke werken, Tussen 10 en 12, The Paradise Suite en Michiel de Ruyter vielen net buiten de Top Tien.

Met dank aan Bertil Pouwels


Internationale Top Tien

1 The Look of Silence (Joshua Oppenheimer)
2 Son of Saul (László Nemes)
3 Inside Out (Pete Docter, Ronnie del Carmen)
4 Birdman (Alejandro Gonzalez Iñárri­tu)
5 Mad Max: Fury Road (George Miller)
6 A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Roy Andersson)
7 Carol (Todd Haynes)
8 45 Years (Andrew Haigh)
9 Citizenfour (Laura Poitras)
10/11  Jauja (Lisandro Alonso) / Kurt Cobain: Montage of Heck (Brett Morgen)

Nederlandse Top Tien

1 Those Who Feel the Fire Burning (Morgan Knib­be)
2 A Family Affair (Tom Fassaert)
3 Prins (Sam de Jong)
4 Gluck­auf (Remy van Heugten)
5 De surprise (Mike van Diem)
6 Schneider vs. Bax (Alex van Warmer­dam)
7 Bloed, zweet & tranen (Diederick Koop­al)
8/9 Zurich (Sacha Polak) / Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice (Daan Veldhui­zen)
10 De grote Zwaen (Max Porcelijn)