Focus: Gemiste kans in de liefde

Before Sunrise

Het is altijd een goed moment voor Richard Linklaters liefdestrilogie Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight. Lab111 vertoont de bitterzoete films over een toevallige ontmoeting van zielsverwanten.

Zo kan het gaan, in elk geval in een film: twee mensen (innemende Julie Delpy en Ethan Hawke) ontmoeten elkaar in een trein op weg naar Wenen. Ze stappen uit op het station, wandelen door de stad, worden verliefd, brengen de nacht samen door, waarna beiden ’s ochtends weer hun weg gaan. Zij, een Française, gaat naar Parijs, hij, een Amerikaan, vliegt terug naar Amerika.

Einde verhaal? Had gekund als Richard Linklaters Before Sunrise (1995) over een vluchtige onenightstand zou gaan, maar daar gaat de sprankelende verliefdheidsfilm niet over. Wel over het achteloos voorbij laten gaan van een unieke kans in de liefde. Beide personages zullen zich een dag na hun ontmoeting ongetwijfeld voor het hoofd hebben geslagen dat ze elkaar zomaar lieten gaan.

Omdat ze geen telefoonnummers hadden uitgewisseld, en sociale media als Face­book en Linkedin nog niet bestonden, zou het bij deze ene ontmoeting – en bij Before Sunrise – zijn gebleven als negen jaar later niet onverwacht een herkansing langskwam. Daarover gaat Before Sunset (2004). De Amerikaan is inmiddels een succesvolle schrijver, die in een Parijse boekhandel zijn romans komt signeren. De vrouw die hij negen jaar eerder liet gaan, heeft de aankondiging gezien en komt kijken. De vonk is er nog, maar beiden zijn inmiddels negen jaar verder in hun leven. De man is getrouwd, en ook zij heeft een liefdesrelatie. Wat te doen?

De keuze die ze hebben gemaakt zien we in Before Midnight (2013), het slotdeel van de trilogie dat zich, ook weer negen jaar later, in Griekenland afspeelt. Ga de trilogie over de kronkelwegen en gemiste kansen in de liefde vooral zien. Het bitterzoete, maar ook romantische hoogtepunt in Linklaters oeuvre.


Valentine’s Day: The Before Trilogy | 9 t/m 14 februari | Lab111, Amsterdam