Focus: Vrouwen uit de schaduw

L’immensità

Het International Film Festival Assen richt zich al sinds 1980 op films van en over vrouwen. Dat is niet anders in de 43ste editie. Het festival presenteert dertig films, waaronder (voor)premières, gastprogramma’s, talkshows, inleidingen en Q&A’s.

‘De focus ligt op het vrouwelijke perspectief en verhalen die stereotiepe sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken’, aldus de toelichting op het doel van het festival op de website. De openingsfilm L’immensità van Emanuele Crialese past perfect in deze omschrijving.

De autobiografisch geïnspireerde film voert in de jaren zeventig in Rome een gezin met drie kinderen op. Het huwelijk van de ouders is slecht, maar echtscheiding is onbespreekbaar. Een nog groter taboe is dat een van de kinderen worstelt met haar identiteit en als jongen door het leven wil gaan. Dit personage baseerde Crialese op zijn persoonlijke leven: hij werd geboren als Emanuela, maar werd later Emanuele.

Ook in de dagen na de opening van het festival door Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, staan er uitsluitend films op het programma die de Bechdel-test, die meet hoe vaak vrouwen in films aan het woord komen en waarover zij praten, glansrijk doorstaan. Een kleine greep: Apolonia, Apolonia (Lea Glob), The Quiet Girl (Colm Bairéad), Women Talking (Sarah Polley), Nelly & Nadine (Magnus Gertten), Die middag (Nafiss Nia), Girls, Girls, Girls (Alli Haapasalo) en The Blue Caftan (Maryam Touzani).

Dat het festival meer is dan een filmvertoningsmachine blijkt uit het omvangrijke randprogramma. Sommige films worden uitvoerig ingeleid, waaronder Blue Jean (Georgia Oakley), It’s Raining Women (Mari Soppela), Brainwashed: Sex-Camera-­Power (Nina Menkes) en Yuni (Kamila Andini). Bij andere films zijn er nagesprekken met de regisseur, onder andere met Floor van der Meulen (Pink Moon) en Lilian Anneloes (De buurvrouw is een kutwijf).

Regisseur Sia Hermanides, van wie de film White Berry is te zien, geeft een masterclass. En Margje de Koning van Movies that Matter geeft een workshop over hoe impact te maken met een film. Op 11 en 12 maart is er een festivaltalkshow geleid door Gerlinda Heywegen. Een van de gasten is Filmkrant– en Groene-redacteur Basje Boer, die komt praten over haar recent verschenen filmboek Pose – Over hoe we kijken en wie we spelen.

Natuurlijk wordt er ook gefeest op het festival, onder andere bij de optredens van jonge muzikanten van Kunstbende Drenthe.


International Film Festival Assen | 10 t/m 12 maart | Cultuurcentrum DNK, Assen