Focus: Oscar-nacht in LantarenVenster

Joker

Één keer per jaar, bij de Oscar-uitreiking, lijkt film op voetbal. Net als bij een voetbalwedstrijd draait het om winnen en natuurlijk wint altijd de verkeerde. Wat is er leuker dan met een groepje filmliefhebbers de Oscar-wedstrijd becommentariëren? Dat kan zondagnacht in LantarenVenster tijdens ‘Oscar Sunday’. Vooraf zijn veel genomineerden te zien.

Even leek het erop dat de Oscar-uitreiking dit jaar niet zou worden uitgezonden in Nederland. Net 5-eigenaar Talpa (lees: John de Mol) had er geen trek of vond de rechten te duur en haakte af. Maar Fox sprong in het gat waardoor we in Nederland toch kunnen kijken naar de live-uitzending van de 92ste editie van de Oscars. LantarenVenster maakt er een evenement van, dat ’s middags al begint met de vertoning van zeventien Oscar-genomineerde films. Ze zijn te zien in drie rondes, zodat iedereen tot ’s avonds laat drie films kan zien. Een mooie gelegenheid om nog niet geziene Oscar-genomineerden in te halen.

De zeventien films op een rijtje: 1917 (Sam Mendes), Little Women (Greta Gerwig), Knives Out (Rian Johnson), Les misérables (Ladj Ly), The Lighthouse (Robert Eggers), Joker (Todd Philips), Corpus Christi (Jan Komasa), Parasite (Bong Joon-ho), Dolor y gloria (Pedro Almodóvar), The Irishman (Martin Scorsese), Bombshell (Jay Roach), The Cave (Feras Fayad), Marriage Story (Noah Baumbach), The Two Popes (Fernando Meirelles), Jojo Rabbit (Taika Waititi), Honeyland (Tamara Kotevska en Ljubomir Stefanov) en Judy (Rupert Goold).

Na de filmvertoningen breekt zondagnacht om 2 uur het moment aan waarom het allemaal te doen is: de uitzending van de Oscaruitreiking. Tijdens de reclameblokken praten de filmcritici van de MovieInsiders-podcast over de kanshebbers en de controverses van dit jaar. Dat de beste mogen winnen! Alvast een schot voor de boeg: laat het overschatte oorlogsdrama 1917 alsjeblieft niet met de Oscar voor beste film naar huis gaan. Er is meer nodig voor een aangrijpende oorlogsfilm dan een cameratechnisch hoogstandje. Bijvoorbeeld historische geloofwaardigheid. Wie wel moet winnen? Nee, ook niet Joker; natuurlijk Parasite.


‘Oscar Sunday’, 9-10 februari in LantarenVenster.