Focus: DOM Cinema Bar

Filmkapel in de Domtoren

La grande bellezza

Vijf jaar duurde de renovatie van de Utrechtse Domtoren, maar hij kan nu weer decennia mee. Het wordt gevierd met heropeningsactiviteiten in de Domtoren. Daaronder van 10 juli t/m 28 augustus elke woensdag een filmvertoning in de Michaëlskapel, tijdelijk omgedoopt tot de DOM Cinema Bar.

Geen betere plek om het religieuze verleden van de Domtoren, waarvan de bouw in 1254 begon en meer dan twee eeuwen duurde, te voelen dan de Michaëlskapel – de privékapel van de bisschop van Utrecht. Vanaf zijn paleis naast de Dom kon hij er binnendoor naartoe. De bisschop moest wel goed ter been zijn, want om er te komen moest een trap worden beklommen. Maar eenmaal binnen had hij de plek voor zich alleen.

Deze zomer kan er in de tot DOM Cinema Bar omgedoopte kapel (een initiatief van het Louis Hartlooper Complex, Springhaver en Slachtstraat in samenwerking met de Domtoren en Utrecht Marketing) op zestien woensdagavonden film worden gekeken. Anders dan de bisschop zit je er niet in je eentje, maar met maximaal veertig bezoekers. Dat cinema wel eens met religie wordt vergeleken, voelt nu eens niet vergezocht. En passant doet de bezoeker ook iets aan beweging, want de kapel is bereikbaar via negenenvijftig traptreden.

Op het programma staan Amazing Grace (Alan Elliott en Sydney Pollack, 2018), Stop Making Sense (Jonathan Demme, 1984), La grande bellezza (Paolo Sorrentino, 2013), In the Heights (Jon M. Chu, 2021), Hunt for the Wilderpeople (Taika Waititi, 2016), Booksmart (Olivia Wilde, 2019), Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985), Everything Everywhere All at Once (Daniel Kwan en Daniel Scheinert, 2022), In the Mood for Love (Wong Kar-wai, 2000), Little Miss Sunshine (Jonathan Dayton en Valerie Faris, 2006), Where the Wild Things Are (Spike Jonze, 2009), Babyteeth (Shannon Murphy, 2019), Spirited Away (Hayao Myazaki, 2001), Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson, 2009), What We Do in the Shadows (Jemaine Clement en Taika Waititi, 2014) en Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch, 2013).

Met zoveel goede films staan de organisatoren niet in voor levensontwrichtende filmbekeringen.


DOM Cinema Bar | 10 juli t/m 28 augustus 2024 | Domtoren, Utrecht