Hunt for the Wilderpeople

Met pleegvader door de bush

Hunt for the Wilderpeople

Hunt for the Wilderpeople staat in Nieuw-­Zeeland te boek als best bezochte film van eigen bodem ooit. Sam Neill speelt in het offbeat komische drama een wantrouwende misantroop die vaderlijke gevoelens ontwikkelt voor zijn pleegkind.

Hunt for the Wilderpeople opent als een drama: zwijgzame tiener wordt door een dame van de jeugdzorg naar zijn volgende pleeggezin gereden. Ricky Baker is een kind van deze tijd: ongezond dik en fysiek onhandig, maar met een hoofd tjokvol popcultuur en fantasieën over het gangsta-­leven van zijn hiphophelden. Wat moet hij bij Hec en Bella, een wereldvreemd stel met een huis in de bush?

Drie minuten na Bella’s entree, met explosieve kracht gespeeld door Rima Te Wiata, ontpopt Hunt zich echter als een komedie, propvol slapstick, met een nauwelijks serieus te nemen plot. Elk ontroerend moment wordt de kop in gedrukt door iets absurds, zoals het hilarische orgelliedje dat Bella voor Ricky’s verjaardag bij elkaar rijmt. Ricky krijgt een hond die hij Tupac noemt, blijkt dankzij zijn gameverslaving een uitstekend scherpschutter en lijkt voor het eerst een thuis te hebben gevonden.

Even later moet hij alsnog op de vlucht: na Bella’s plotselinge dood (ook haar uitvaart is een grap, met een leipe priester die zeurt over een “deur naar Jezus”) dreigt hij van ‘oom’ Hec te worden gescheiden. Hec (Sam Neill) is een wantrouwende misantroop die desondanks niet ontkomt aan de vaderlijke gevoelens die Ricky bij hem oproept. Tijdens hun maandenlange onderduik in de bush groeien ze uit tot nationale vrijheidshelden.

Julian Dennison (2002) voegt aan zijn enorme postuur een vroegwijze, melancholieke blik en perfecte komische timing toe en maakt van Ricky zo een heerlijke antiheld; Neill verruilt zijn mooie-mannenimago hier ontspannen voor een bush-man met een baard en een mank been en geeft zijn jonge tegenspeler volop ruimte. Samen dragen ze de film, die in de tweede helft vooral uit achtervolgingen bestaat, waarbij de mooie natuurbeelden het povere gehalte van de vaak nogal schmierende bad guys compenseren. Er zit werkelijk geen capabele jager, politieman of jeugdzorger bij.

Hunt vond geen Nederlandse distributeur, maar dat lijkt achteraf een inschattingsfout; de film is niet voor niets uitgegroeid tot festival- en publiekslieveling en staat in Nieuw-Zeeland te boek als best bezochte film van eigen bodem ooit.


Hunt for the Wilderpeople is vanaf 6 september 2017 verkrijbaar op dvd (Sony Pictures Home Entertainment).