Actie! Op de set van Casting Call

V.l.n.r. DoP Daan Bukman, Omar Ahaddaf (snackbareigenaar Seif), hoofdrolspeler Ahmed Bouyaghroumni (Amir), setdresser Kim Dickmann, regisseur Sharif Abd el Mawla. Foto: Bob Bronshoff

Czaar Peterstraat 1, 1018 NW Amsterdam, 6 juli 2023, 14.05 uur

“Nee, precies andersom: switchswitch”, zegt opnameleider Roy Merkelbach tegen een productiemedewerker die even stand-in is voor hoofdrolspeler Ahmed Bouyagh­roumni; hij doet zelf de snackbarhouder. “En dan lopen we een stukje door… hier zijn de verse groenten, ja, hartstikke leuk, en dan lopen we door naar het milkshake-apparaat… bla-bla-bla, en dan eindigen we hier. Zoiets was het toch?” Regisseur Sharif Abd el Mawla kijkt naar cinematograaf Daan Bukman. Die knikt dat hij het loopje in de vingers heeft.

In de tikje troosteloze grillroom-snackbar Iris in de Czaar Peterstraat in Amsterdam (“Het interieur is niet veranderd sinds 1987”, weet uitvoerend producent Eva Schaaf) is Abd el Mawla bezig met de opnamen van zijn telefilm Casting Call. Daarin draait het om de jonge Amir, die droomt van een carrière als acteur. “Maar wanneer hij zich door tegenslagen laat leiden, komt hij in een wereld terecht die hij alleen kent van de rollen die hij juist niet meer wil spelen”, legt Abd el Mawla uit, terwijl de acteurs naar de set worden geroepen.

Abd el Mawla debuteerde in 2017 met de kortfilm 7 Marokkanen en Jos, een in Amsterdam-West gesitueerde satire over de bangige Jos en zeven Marokkaans-Nederlandse buurtgenoten. Daarna maakte hij de kortfilm Jetski (2019), over een jochie dat de laatste wens van zijn terminaal zieke vader uit wil laten komen, en regisseerde hij twee afleveringen van de tv-serie Bestseller Boy (naar het gelijknamige boek van Mano Bouzamour; 2022) en de videoclip Adem je in van S10.

“Na die regieklussen kreeg ik veel berichten, vooral van jonge mannen: ‘U kent mij niet, maar ik wil de beste acteur van Nederland worden. Hier is mijn nummer.’ Die bravoure, die zelfverzekerdheid vind ik heel tof, maar tegelijkertijd vraag ik me dan af wat zo’n jongen nu echt wil: acteren of een shortcut naar succes? En ik ben zeker niet de enige, veel collega’s krijgen soortgelijke berichtjes. Dat is best schrijnend, omdat veel van die jongens echt denken dat het zo makkelijk gaat. Ik gun het ze, hoor. Maar het is tien procent talent en negentig procent geluk – dat geldt voor bijna alle creatieve jobs.”

Die berichten werden het uitgangspunt voor Casting Call, waarvoor hij het scenario schreef samen met Beri Shalmashi. In deze scène moet Amir (Ahmed Bouyaghroumni, eerder had hij rolletjes in El houb, 2022; Sihame, 2022; en Mocro maffia: Komtgoed, 2021; op zijn LinkedIn staat dat hij vakkenvuller is bij Albert Heijn) een dienst in de snackbar overnemen, omdat hij even zonder werk zit. Met zichtbare tegenzin laat hij zich instrueren door snackbarhouder Seif (Omar Ahaddaf).

“We zouden ’m eigenlijk wel kunnen draaien”, zegt Merkelbach. Cinematograaf Bukman krijgt zijn Movi Pro omgehangen, Abd el Mawla neemt in een hoek van de snackbar plaats achter een monitor. Merkelbach dirigeert nog wat mensen naar buiten. “Dit is zometeen in beeld; iedereen moet hier weg. En ook de mensen die buiten voor het raam staan.” En even later: “Oké, daar gaan we: opname… 31, de eerste. Geluid… loopt nog niet… Gijs? Oké loopt. En… actie!”

“Deze zijn vegan, halal”, zegt Seif tegen Amir. “Daar liggen de verse groenten. En altijd vragen of ze nog drinken erbij willen.”

Ze schuifelen achter de camera van Bukman aan. Seif gooit friet in het vet en moppert ondertussen tegen Amir: “Hele dag TikTok, Snapchat, Instagram. En als het niet lukt, komen jullie bij mij.”

Amir staat erbij en kijkt ernaar. “Als je geld wilt verdienen, moet je hard werken,” vervolgt Seif. “Dag en nacht. Kalfskroket verkopen, vegakroket verkopen, kipcorn verkopen, kaassoufflé verkopen… Lazem tet­3ab” – ‘Je moet hard werken om iets te bereiken’. Saif slaat Amir op zijn schouder. “Als je het goed doet, mag je terugkomen.”

“Oké, effe tot hier, we zijn gestopt”, zegt Abd el Mawla, terwijl hij achter zijn monitor vandaan komt. “Hartstikke goed voor een eerste keer. Maar we gaan ’m meteen nog een keer doen, want je was net iets te vriendelijk tegen Amir.”