Focus: Wildlife Film Festival Rotterdam 2023

Natuur in de bioscoop

Wild Argentina: Land of Survivors

Je kunt de wereld vuiler maken door naar verre natuurgebieden te vliegen, maar je kunt ook zonder te vervuilen natuurfilms gaan zien op het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR). Met veertig films toont het festival het natuurleven in alle uithoeken van de wereld.

Het bewustzijn dat de natuur wordt bedreigd, legt het WFFR geen windeieren. Natuurfilms zijn populair en dat is te zien aan de bezoekcijfers van het festival. Acht jaar geleden trok de eerste editie ruim tweeduizend bezoekers, maar in 2019 waren dat er zes keer zoveel.

Daarna gooide corona roet in het eten, maar dit jaar pakt het festival de draad weer op. Veilig vanuit een bioscoopstoel kun je er de ruige natuur in exotische oorden bezoeken. Zoals in Wild Argentina: Land of Survivors (Christian Baumeister en Moritz Mayerle), waarin ‘in de adembenemende wildernis van Argentinië het elke dag een gevecht is om te overleven’. Of in A Prairie Dog’s Life (Philippe Moreau), waarin een groep prairiehondjes op de vlaktes van Zuid-Dakota zich coyotes en dassen van het lijf moet zien te houden.

Daarnaast is er een film over panters (Path of the Panther van Eric Bendick), maar ook films over de natuur dichter bij huis. Ook die is spectaculair, als je het wilt zien. Zoals Onze natuur – Het wilde België (Dick Harrewijn, Pim Niesten en Maria van Lente), dat de openingsfilm van het festival is. De film toont ‘gewone’ dieren in een dagelijkse strijd om te bestaan. Ook te zien is De nieuwe wildernis (Mark Verkerk), de film over de Oostvaardersplassen die in 2013 700 duizend mensen naar de bioscoop trok. Het festival viert het tienjarig bestaan van de film met een hervertoning.

Er zijn ook grappige films, zoals Knock, Knock – A Woodpecker’s World (Uwe Müller), over de timmermanskunsten van spechten. En omdat het WFFR geen somber festival wil zijn, vertoont het Earthbound (Farhoud Meybodi), waarin een inventieve ingenieur in Nairobi een manier heeft gevonden om van plastic afval straatstenen te maken.


Wildlife Film Festival Rotterdam
31 oktober t/m 5 november | Cinerama, Rotterdam
9 t/m 12 november | Heerenstraat Theater, Wageningen (selectie)