Actie! Op de set van Glow

Op de voorgrond hoofdrolspeler Sophie Lindner (Olivia), bij wie de make;up wordt bijwerkt. Daarachter v.l.n.r. spelcoach Elisabeth Hesemans, regisseur Daphne Lucker en acteur Jashayra Oehlers (Aihsa). Op de achtergrond boom-operator Eden Poolen en (deels zichtbaar) camera-assistent Lieneke Veen. Foto: Bob Bronshoff

Eemnesserweg, 3743 AG Baarn, 26 juli 2023, 22.20 uur

“De meiden moeten eerst nog even leren roken”, zegt opnameleider Anna van Schijndel als we aankomen op de set. ‘De meiden’ zijn Sophie Lindner (Olivia) en Jashayra Oehlers (Aihsa), die in Glow, het speelfilmdebuut van Daphne Lucker, twee personages spelen die uit huis zijn geplaatst. Een kapitale, maar totaal vervallen villa in het lommerrijke Baarn is omgetoverd tot crisisopvang ‘Girla’, waar de bewoners zichzelf spottend de Gorilla’s noemen.

Op het krappe trapje naar de kelder deelt spelcoach Elisabeth Hesemans – geen roker – nepsigaretten uit. Probleem: Oehlers rookt niet. Lindner is de enige die ‘echt’ rookt, maar in de film neemt juist zij haar eerste trekje. Terwijl haar make-up wordt bijgewerkt en ze nog wat instructies krijgt van Lucker – ook geen roker – laat Lindner aan Oehlers zien hoe je cool een sigaret vasthoudt. (Na de opnames is Lindner overigens gestopt met roken.)

Lucker (1994) ging na haar eindexamen naar de Kunstacademie Minerva in Groningen, richting theatervormgeving, maar kwam al snel tot de conclusie dat ze films wilde maken. Het jaar daarop werd ze aangenomen op de Filmacademie, richting Regie Fictie. In 2018 studeerde ze af met de dansfilm Sisters, naar een scenario van Rosita Wolkers, over drie zusjes die opgroeien in een verwaarloosd gezin. Daarna ging ze naar de Fotoacademie in Amsterdam om haar beeldtaal verder te ontwikkelen en als beeldmaker allrounder te worden.

Ze ging aan de slag als (freelance) fotograaf, onder meer voor Het Parool, en maakte twee korte films: Echo (2021), in de NTR-reeks De straat, en Her Body (in productie), een dansfilm over de dochter van een moeder met het münchhausen-­by-proxysyndroom.

Glow is het speelfilmdebuut van Lucker en Wolkers. Het project begon als een serie over jonge meiden die opgroeien in de crisisopvang. Net als in Sisters wilden Lucker en Wolkers de trauma’s van de meisjes uitdrukken door middel van dans, maar dat werd al te artistiekerig bevonden. Vervolgens zijn de losse, korte afleveringen omgeschreven tot een lange film en ingediend voor de laatste editie van De Oversteek, een samenwerkingsproject van het Filmfonds, NPO-fonds, CoBO, VPRO en NTR, gericht op de ontwikkeling en stimulering van filmtalent.

Waar de serie de verhalen van meerdere meiden zou uitlichten, focust de film op één hoofdpersonage: Olivia. Zo werd het ook meer een film over moeder en dochters, en het omdraaien van de ouder-kindrelatie. “Daarmee werd het nog meer ons eigen verhaal”, zegt Lucker. “Rosita is op haar dertiende uit huis geplaatst en heeft in meerdere crisiscentra gewoond. Mijn eigen moeder begon tien jaar geleden te dementeren, ze was nog heel jong. Zonder dat ik me ervan bewust was, nam ik de mentale zorg voor haar over. Ook veel meiden die we hebben gecast, hebben ervaring met uithuisplaatsing.”

Haar hoofdrolspeler vond Lucker met hulp van collega-fotograaf Martijn van de Griendt, die Lindner en haar Eindhovense besties volgde voor zijn fotoproject annex documentaire De heilige drie-eenheid (in productie). “Ze bleek heel talentvol. In het echt is ze alleen veel stoerder en een beetje artistiekerig. In mijn film is ze meer een Anne-Fleur en woont haar moeder in Amsterdam-Zuid.”

Als Oehlers even later inhaleert zonder in hoesten uit te barsten en ze de nepsigaret vasthoudt als een verstokte kettingroker, kan het ‘tussen-scènetje’ worden opgenomen. Een paar tellen later haalt ze een geplette sigaret uit haar beha tevoorschijn, die ze tussen haar vingers weer ongeveer in de juiste vorm rolt. Vervolgens tovert ze ook een aansteker tevoorschijn uit haar beha.

Olivia steekt haar hand uit naar de sigaret, gretig. “Is gewoon tabak”, zegt Aisha. “Heb al weken geen wiet gerookt.” Ze geeft Olivia de aansteker en de sigaret. Die steekt hem aan, neemt voorzichtig een trekje en geeft de sigaret dan weer aan Aisha. Aisha neemt een diepe hijs, zegt dan: “Jij rookt niet. Als je faket, doe het dan goed.” Olivia reageert geïrriteerd: “Met die Bambie-wimpers zeker.” Aisha grinnikt, neemt nog een trekje en biedt Olivia de sigaret weer aan. Die laat de rook vervolgens triomfantelijk uit haar neus dwarrelen. “Je leert snel”, zegt Aisha en ze neemt nog een hijs van de sigaret. “Trots op je.”

“Cut!”, roept de opnameleider. DoP Stephan Polman steekt zijn duim omhoog. “Trots op jullie!”, zegt Lucker.


Glow Nederland, 2024 | Scenario Rosita Wolkers | Regie Daphne Lucker | Producent Keplerfilm (Koji Nelissen, Derk-Jan Warrink) | Uitvoerend producent Robert Post | Camera Stephan Polman | Montage Fatih Tura | Production design Femke Hoebe | Kleding Kristien Lammers | Make-up Bianca van der Steen | Muziek Jens van der Meij | Met Sophie Lindner, Thekla Reuten, Rifka Lodeizen, Jashayra Oehlers, Mila ter Metz, Serenity Otte, Maartje van Tol, Eslem Yildiz, Rania Kuipers, Samia El Hay, Rami Kooti, Renée de Graaff, Bart Klever, Christine van Stralen | Kleur, plm 90 minuten | Omroep NTR | Distributie Vedette Film | Te zien vanaf voorjaar 2024