Focus: Parool Film Fest 2023

Vroege kijkers arthousefilms

Fallen Leaves

Je kunt wachten tot geweldige arthousefilms in de film­theaters te zien zijn, maar je kunt ze ook alvast gaan zien op de zevende editie van het Parool Film Fest (Paff). Op het programma staan achttien voorpremières. Het festival opent met het tragikomische Fallen Leaves van Aki Kaurismäki, de Finse grootmeester van de melancholie.

Fallen Leaves is weer een verleidelijke en verrukkelijke cinefiele komedie van Kaurismäki, met voettikkende rock ‘n’ roll. De film is romantisch en zoet van aard, in een droogkomische stijl, die op geen enkele manier de emoties ondermijnt of ironiseert en die een paar scherpe dingen te zeggen heeft over de hedendaagse politiek.’ Aldus recensent Peter Bradshaw in The Guardian over de openingsfilm van het Paff. De film won op het afgelopen filmfestival van Cannes de Juryprijs, na de Gouden Palm de belangrijkste bekroning. Vanaf 7 december in de filmtheaters te zien, maar deze maand dus al op Paff.

Er zijn meer films te zien die prijzen wonnen op prestigieuze festivals als Cannes, Berlijn, Venetië en Toronto. Van de gevestigde grootmeesters staan op het programma: Monster (Hirokazu Kore-eda), The Old Oak (Ken Loach), About Dry Grasses (Nuri Bilge Ceylan), Le livre des solutions (Michel Gondry), Le-pot-au-feu (Anh Hung Tran) en May December (Todd Haynes).

Daarnaast zijn er films van nieuw talent, waaronder 20.000 especies de abejas (Estibaliz Urresola Solaguren), die de piepjonge Sofía Otero op het filmfestival van Berlijn de prijs voor beste acteur opleverde, Das Lehrerzimmer (Ilker Çatak) en Le ravissement (Iris Kaltenbäck).

Het festival besluit met Perfect Days van Wim Wenders. Die film is evenals de openingsfilm niet alleen in Het Ketelhuis, maar ook in Cinecenter, FC Hyena, FilmHallen, Kriterion en Rialto de Pijp te zien. Wie weinig tijd heeft kan op de slotdag van het vierdaagse festival onder de titel Best of the Fest achter elkaar de drie publieksfavorieten zien. Ook wordt op de slotdag de Paff Award uitgereikt aan de door het publiek hoogst gewaardeerde film.


Parool Film Fest | 12 t/m 15 oktober | Het Ketelhuis e.a., Amsterdam