Actie! Op de set van Wannabe Succesful

Regisseur Sergej Groenhart (met blauwe cap) overlegt met Zoë Love Smith en Imanuelle Grives. Verder v.l.n.r. DoP Zeeger Verschuren, producent Yordi Werkzam (rode cap), gaffer Zen Bloot, production designer Meret Wellman, 1st AD Olaf Westra, script supervisor Yassin Merzaq, setdresser Jeroen Te Pas en Ruben Noordenbos (licht)

Nieuwe Hemweg 6N, 1013 BG Amsterdam, 7 september 2023, 10.15 uur

“Hartstikke fijn dat jullie er allemaal zijn op deze hele mooie locatie. Het heeft even geduurd, maar we maken ons klaar voor een rrrrrepetitie, dames en heren”, roept 1st AD Olaf Westra. Regisseur Sergej Groenhart (blauwe cap, hoodie, zwart California-shirt) overlegt nog even met acteurs Zoë Love Smith (eerder te zien in Skam, 2015-17; Bestseller Boy, 2022; en de Netflix-film Forever Rich, 2021) en Imanuelle Grives (Alleen maar nette mensen, 2012; Zwanger & co, 2022). De ingehuurde modefotograaf stelt zich voor aan het ingehuurde fotomodel.

In een enorme fotostudio van Allard Studio’s in het Amsterdamse Westelijk Havengebied zijn opnamen bezig voor Wannabe Successful. De korte film, die als het meezit een serie wordt, is een samenwerking tussen het ontwikkelingstraject Netflix Creative Grow en de New Producers Academy, een opleiding die is opgericht als reactie op het gebrek aan diversiteit binnen een cruciaal gebied van de filmindustrie: producenten.

Het ambitieuze project is geïnitieerd door producent Yordi Werkzam en verder uitgewerkt met scenarist/regisseur Sergej Groenhart, een Surinaams-Amsterdamse autodidact die scenario’s schreef voor twaalf afleveringen Mocro maffia (vanaf 2018) en de romkom Liefde zonder grenzen (2021). Ze verkopen hun film als ‘een boeiende verkenning van multicultureel ondernemerschap, vriendschap en culturele diversiteit’ en ‘een stap naar duurzame verandering in de Nederlandse filmindustrie’.

In Wannabe Successful draait het om de briljante modeontwerper Abel (Yannick Jozefzoon) en zijn toegewijde partners, die er alles aan doen om hun urban-streetwear-­merk tot een succes te maken. “We exploreren een beetje de hussle-cultuur die je veel ziet bij onze generatie”, fluistert Werkzam terwijl iedereen zich klaarmaakt voor opnamen. “Het is niet geïnspireerd op mijn eigen leven, maar ik ken het milieu wel. Film en mode liggen dicht bij elkaar. Ik heb ook weleens zo’n fashion shoot geproduceerd, dan verdien je ook wat geld, maar dit is waar mijn hart ligt.”

“Ik wil de mensen in de achtergrond vragen om het studiogevoel te laten zien, maar daarbij géén geluid te maken”, gaat Westra verder. “Dus als je praat, zien we wel je mond bewegen, maar we horen je niet, zodat we de dialoog hier schoon kunnen opnemen. Duidelijk? Duidelijk!”

Het fotomodel neemt allerlei poses aan, de fotograaf klikt erop los en instrueert haar zonder dat er geluid uit zijn mond komt. Verder op de achtergrond wordt er met lampen gesleept. Op de voorgrond staat Zoë Love Smith (Kelsey, een van de drie partners van het Daily Paper/Patta-achtige modemerk) tevreden naar de fotoshoot te kijken, als haar baas (Grives) haar aanschiet. Ze is erachter gekomen dat Kelsey voor zichzelf wil beginnen.

Na de repetities van het two-shot wordt een kleine lichtaanpassing gedaan. Groenhart en cinematograaf Zeeger Verschuren overleggen even met Smith en Grives. “We doen het wat wijder. Kunnen jullie dan iets meer opendraaien naar de camera?”

“Zolang niemand stop roept, speel je gewoon door”, zegt Westra nog maar eens. “Dat betekent dat als je loopje klaar is in de achtergrond, je er nog even iets aan vast mag plakken.” En tegen de modefotograaf: “Als jij praat met je model, try to make no sound, please. Oké? Sergej klaar? Zeeger klaar? Oké, daar gaan we; 135, de eerste. We draaien, en… actie!”


Wannabe Successful Nederland, 2024 | Scenario en regie Sergej Groenhart | (Uitvoerend) producent Yordi Werkzam | In coproductie met NPA Studios, New Amsterdam Film Company | Camera Zeeger Verschuren | Montage Jelle Hellwig | Production design Meret Wellman | Kleding Esmaralda Zijp, Vanilsa Martins, Sans Limite | Make-up en hair Alejandro Blijd | Muziek Melle Posthuma de Boer | Met Yannick Jozefzoon, Zoë Love Smith, Ramses van Hall, Jim Deddes, Frank Lammers, Imanuelle Grives | Kleur, 26 minuten | Te zien vanaf januari 2024