Focus: Amsterdam Polish Film Festival 2023

Poolse en Oekraïense films

Mr. Jones

Stichting Polish Culture organiseert het Amsterdam Polish Film Festival, met als thema ‘Looking East, Understanding Central Europe’ vertoont het festival vier films die inzicht geven in de geschiedenis van de relatie tussen Polen en Oekraïne met Rusland. Ook zijn er twee panelgesprekken.

In 1933 reist Gareth Jones, een journalist uit Wales, naar Oekraïne als hij geruchten hoort over een door Stalin opzettelijk veroorzaakte hongersnood. Wat hij aantreft tart elke beschrijving waarna hij het Westen probeert wakker te schudden over de Holomodor. Met Mr. Jones brengt de Poolse filmmaker Agnieszka Holland een hommage aan deze journalist. Na de film is er een panelgesprek over de Russische overheersing van Oekraïne en Polen ten tijde van de Sovjet-Unie.

In een minder ver verleden speelt Jack Strong (Wladyslaw Pasikowski), over de Poolse kolonel Ryszard Kuklinski, die vanaf de vroege jaren zeventig duizenden geheime militaire Sovjet-documenten aan de CIA doorspeelde. Hij deed dat in de hoop te voorkomen dat het geheime Sovjet-plan om Polen met atoombommen te vernietigen als er oorlog zou uitbreken tussen de Sovjet-Unie en Amerika ooit werkelijkheid zou worden.

Over het gruwelijke Oekraïense heden gaat Klondike (Maryna Er Gorbach). In het met prijzen overladen drama uit 2014 bevindt een getrouwd stel in Oost-Oekraïne zich na het neerhalen van vlucht MH17 plotseling in het brandpunt van de oorlog.

Het festival besluit met de documentaire The Hamlet Syndrome, die een paar maanden voordat de Russen Oekraïne binnenvielen werd gemaakt. Regisseurs Elwira Niewiera en Piotr Rosolowski volgen de Oekraïense theatermaker Roza Sarkisian, die met vijf jonge landgenoten een voorstelling maakt waarin Shakespeares Hamlet versmelt met de realiteit van de performers. Alle vijf dragen een trauma mee: drie van hen waren betrokken bij de strijd in de Donbas, de twee anderen leden als leden van de lgbtq-gemeenschap onder de onmogelijkheid om in hun conservatieve, intolerante omgeving zichzelf te kunnen zijn. Ook na deze film is er als afsluiting van het festival een panelgesprek.


Amsterdam Polish Film Festival | 7 en 8 oktober | De Balie, Amsterdam