Actie! Op de set van Hokwerda’s kind

V.l.n.r. Paul de Vries (key grip), director of photography Melle van Essen, Chiel van Dongen (focuspuller), Bregje Benecke (regie-assistent), regisseur Boudewijn Koole en Janneke Hogenboom (gaffer). Foto: Bob Bronshoff

Ms. van Riemsdijkweg 180, 1033 RD Amsterdam, 11 oktober 2023, 16.52 uur

“Even denken”, zegt cinematograaf Melle van Essen tegen niemand in het bijzonder. “We gaan met hem mee en in de reflectie zie ik dan haar. Dan ga ik, denk ik, weer met hem mee, naar het tweede punt… Of wacht. Hmm.”

Op de dertiende verdieping van een appartementencomplex op het NDSM-terrein is regisseur Boudewijn Koole (Kauwboy, 2012; Beyond Sleep, 2016; Verdwijnen, 2017) bezig met opnames voor Hokwerda’s kind. Daarin draait het om Lin (33), een langeafstandszwemmer die al vier jaar traint voor de loodzware overtocht van Dover naar de Franse kust. Een paar weken voor die beproeving ontmoet ze Henri (38), een onderwaterlasser, die net als zij opbloeit bij gevaar. Lin en Henri duiken head first in een wrede liefdesrelatie; ze trekken elkaar steeds dieper naar beneden en vergeten daarbij dat ook geliefden kunnen verdrinken.

Hokwerda’s kind is een verfilming van Oek de Jongs bestseller uit 2002, die bij verschijning werd geprezen als ‘de belangrijkste literaire gebeurtenis van dit jaar op prozagebied’. Er werden 65 duizend exemplaren verkocht, Hokwerda’s kind werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Uil Literatuurprijs en in 2004 werd het boek succesvol voor toneel bewerkt door Madeleine Matzer.

In het voorjaar van 2018 werden de filmrechten van Hokwerda’s kind gekocht door Witfilm, het productiebedrijf van Iris Lammertsma en Boudewijn Koole. “Ik ken geen andere Nederlandse schrijver die zo zintuiglijk schrijft als Oek de Jong”, zei Koole bij die gelegenheid. “Als je Hokwerda’s kind begint te lezen, word je na een paar woorden al naar de plek toe gezogen. Het is alsof je daar bent, met de karakters. Ik voel grote affiniteit met zijn stijl.”

Oek de Jong was al even positief: “Boudewijn Koole is de juiste regisseur voor Hokwerda’s kind. In 2017 liet hij met Disappearance zien dat hij houdt van een intense psychologische spanning, erotiek en intimiteit. Hij gaat dit verhaal naar een nieuw publiek brengen.”

Voor het zover is, is het een passen en meten op de dertiende verdieping. Van Essens camera staat op een rails op het balkon en is gericht op het appartement dat fungeert als het huis van Henri.

Het zeer luxe appartement, dat een waanzinnig uitzicht biedt over de NDSM-werf en het Noordzeekanaal, is gehuurd en moet derhalve met de grootst mogelijke omzichtigheid worden behandeld. Een greep uit de stringente instructies: ‘Zorg dat je altijd bescherming (eventcover, tennisballen, etc.) onder materiaal legt! Dit in verband met de erg schadegevoelige vloer! / Er mag alleen meubilair verplaatst worden door Dana of in overleg met Wouter. / De vloer mag absoluut niet nat worden, indien deze nat wordt; direct droogmaken. / Er mag binnen niet met rook/haze worden gewerkt…’

Als iedereen op zijn plek staat, dient de volgende complicatie zich aan: de glazen pui, die maakt dat er overal reflecties zijn. “In feite sta je overal in beeld”, merkt 1st AD Wouter Severijn droogjes op, als iedereen een veilig heenkomen gevonden denkt te hebben. “Iedereen nog iets beter verstoppen, graag.”

Als Koole, Van Essen, grip Paul de Vries en camera-assistent Chiel van Dongen het eindelijk eens zijn over het shot betreden de hoofdrolspelers de set: Sanne Samina Hanssen (Lin; onder meer bekend van De Liefhebbers, 2019, en de serie Vliegende Hollanders, 2020; in 2021 won ze de Colombina voor haar rol in Angels in America bij Olympique Dramatique en het Toneelhuis) en de Vlaming Kevin Janssens (Henri; eerder te zien in de VTM-miniserie Koning van de Wereld, 2007-8, en de films Windkracht 10: Koksijde Rescue, 2006, en Vermist, 2007).

Dan blijkt er nóg een complicerende factor: Janssens vindt het ingewikkeld dat er ‘wildvreemden’ meekijken bij de spannende break-up-scène. “Het spijt me, mannen,” zegt Koole. “Ook jullie moeten weg. Ik heb een acteur die het een beetje spannend vindt.”


Hokwerda’s kind Nederland, 2024 | Scenario en regie Boudewijn Koole | Producent Iris Lammertsma en Boudewijn Koole (Witfilm) | Coproducent Ellen de Waele (Serendipity Film) | Uitvoerend producent Han van der Werff | Camera Melle van Essen | Montage Gys Zeven­bergen | Art direction Jorien Sont | Kleding Alette Kraan | Make-up Trudy Buren | Muziek Alex Simu | Met Sanne Samina Hanssen, Kevin Janssens | Kleur ±100 min | Omroep AVROTROS | Distributie Gusto Entertainment | Te zien vanaf eerste helft 2025 (verwacht)