Cannes blog 8: Wie wint wat? (met een speciale vermelding voor de chihuahua die wordt ingevroren en ontdooid)

Lazzaro felice

Een voorspelling over wie vanavond welke prijzen wint tijdens de slotceremonie en uitslagen van andere competities in Cannes. Climax won al de Art Cinema Award van de Quinzaine des Réalisateurs. En de hele blaffende cast van Matteo Garrone’s Dogman won de Palme Dog.

Oudere, legendarische filmcritici willen nog wel eens beweren dat je festivalwinnaars kunt voorspellen als je de persoonlijkheden van de juryleden kent. Iets realistischer is het om het juryberaad als een zwarte doos te zien.

Persoonlijkheden spelen vanzelfsprekend een rol, want het ene jurylid is minder geneigd water bij de wijn te doen dan het andere. Plus: het is moeilijk inschatten hoezeer politieke en artistieke argumenten tegen elkaar worden afgewogen.

Bovendien kan een gebeurtenis die toevallig net in het nieuws is van invloed zijn op de oordelen van de juryleden. En dan is er het gevreesde compromis: de film die niemand voor het hoofd stoot, maar waar ook zelden iets op het spel staat. Tot zover de bijsluiter.

Hieronder volgen een paar voorspellingen, die overigens niet impliceren dat de films ook echt goed zijn. Behalve in het geval van Alice Rohrwacher, Hirokazu Kore-eda, Lee Chang-dong en Matteo Garrone.

Gouden Palm (Palme d’Or): Lazzaro felice (Alice Rohrwacher)

Grote Prijs (Grand Prix): The Wild Pear Tree (Nuri Bilge Ceylan)

Beste Regie (Prix de la mise-en-scène): Shoplifters (Hirokazu Kore-eda)

Scenarioprijs (Prix du scénario): Burning (Lee Chang-dong)

Beste Actrice (Prix d’interprétation féminine du Festival de Cannes): Tao Zhao (Ash is Purest White)

Beste Acteur (Prix d’interprétation masculine du Festival de Cannes): Marcello Fonte (Dogman)

Noé’s Climax won donderdag de Art Cinema Award of the Quinzaine des Réalisateurs. En de hele blaffende cast van Matteo Garrone’s Dogman won vrijdag de Palme Dog. Met een speciale vermelding voor de chihuahua die wordt ingevroren en ontdooid. Dierenrechtenorganisatie PETA is inmiddels gerustgesteld: Lars von Trier blijkt in The House That Jack Built NIET ECHT het pootje van een eendje te hebben afgeknipt. Want visueel effect. Dat kan allemaal in de 21ste eeuw.

In de sectie Un Certain Regard wonnen de volgende films (juryvoorzitter Benicio del Toro)

Beste Film: Gräns (Ali Abbasi)

Beste Regie: Donbass (Sergei Loznitsa)

Beste Acteerprestatie: Victor Polster (Girl)

Beste Scenario: Sofia (Meryem Benm’Barek)

Speciale juryprijs: The Dead and the Others (João Salaviza en Renée Nader Messora)

De Queer Palm award, gekozen uit zeventien films met LGBTQ-thema’s uit de officiële selecties van het festival (Competitie en UCR), Quinzaine, Semaine en het onofficiële ACID-programma en sinds 2010 uitgereikt: Girl van Lukas Dhont

In de Cinefondation, het programma dat nieuwe projecten van jonge makers begeleidt en soms ook wel de headhunter van het festival wordt genoemd, gaf juryvoorzitter Bertrand Bonello de prijs aan: El verano del león eléctrico (The Summer of the Electric Lion) van Chili’s Diego Céspedes

Zaterdagmiddag maakt de Internationale Federatie van Filmcritici bekend wat volgens haar de beste films zijn in de competitie en de sectie Un Certain Regard. Zaterdagavond om 19.15 vindt de officiële slotceremonie plaats met de uitreiking van de Gouden Palm.