Wat draait er in de heropende filmtheaters?

Veel premières en nog veel meer prolongaties

De beentjes van Sint-Hildegard

De bioscopen zijn sinds gisteren weer open. Maar wat is er eigenlijk te zien? Naast twee flinke handen vol premières zijn dat voornamelijk de zogenaamde prolongaties – de films die in maart al te zien waren. Wat valt er op aan die lange lijst?

Exact 11 weken geleden gingen er voor het laatst nieuwe films draaien in de Nederlandse bioscoopzalen. Gisteren kwam aan die maandenlange droogte een eind. De distributeurs lijken zich in ieder geval niet af te laten schrikken door de stringente corona-maatregelen: deze week gaan maar liefst elf nieuwe titels in roulatie, sommigen al direct vanaf 1 juni en andere vanaf de eerste première-donderdag op 4 juni. Die films vindt u op een rij op onze homepage.

Maar naast die ruime selectie aan nieuwe films, wordt het aanbod natuurlijk vooral bepaald door films die al eerder draaiden en nu hernomen worden – de zogenaamde prolongaties. Veruit de grootste heruitbreng is voor het Herman Finkers-kassucces De beentjes van Sint-Hildegard. Die gaat in maar liefst 155 zalen draaien – meer nog dan de Pixar-animatiefilm Onward, de laatste Hollywood-kaskraker die pre-corona ging draaien. Naast De beentjes brengt distributeur September Film ook Bong joon-ho’s Oscar-winnaar Parasite opnieuw uit in 20 zalen (waaronder in één de zwart-witversie van de film), in de hoop het ongekende succes van de film nog een staartje te geven.

Prominent in de filmtheaters zijn uiteraard ook de films die oorspronkelijk op 12 maart in première gingen, en dus nog geen week draaiden toen de bioscopen dicht moesten. De grootste release is voor de beeldschone Chinese neon-noir The Wild Goose Lake, die in 24 zalen opnieuw te zien is. En verder: Andres Horvaths ongewone roadmovie door Amerika Lillian (13 zalen), de ontroerende talking heads-docu Woman (16 zalen), de geliefden op de vlucht van Queen & Slim (8 zalen) en de schurken in jurken van True History of the Kelly Gang (4 zalen). Ook Spike Lee’s klassieker Do the Right Thing, het landelijke uithangbord van het Eye-programma Black Light, is weer in 13 zalen te zien.

Andere titels die op 12 maart gingen draaien, zijn inmiddels al online uitgebracht: Greta, One Piece: Stampede en de Nederlandse films Porselein en Punt uit – Schluss auf – Full Stop. En één film die toen een paar dagen gedraaid heeft, het relatiedrama-op-leeftijd Hope Gap, krijgt vanaf 6 augustus een nieuwe kans.

Een aantal titels die in de sluitingsweken al online werden uitgebracht, verschijnen nu alsnog in de bioscoopzalen. Daaronder zijn bijvoorbeeld Bloodshot (78 zalen) en The Invisible Man (70 zalen), twee van de films van distributeur Universal, de eerste Hollywood-studio die de overstap naar online maakte. Maar ook kleinere titels als de biopic A Beautiful Day in the Neighborhood (19 zalen) en de winterse misdaadfilm Seules les bêtes (1 zaal) krijgen alsnog hun kans op het grote doek.

In dat kader zijn ook de vertoningen van Roman Polanski’s J’accuse opvallend. De nieuwe film van de omstreden regisseur stond oorspronkelijk gepland voor een zeer beperkte release in maart, enkel met een omlijstend contextprogramma. In april was het onder de online releases juist één van de grote aandachtstrekkers. Nu draait hij alsnog in 10 zalen door heel het land.