Focus: Krachtige zwarte filmcultuur

Do the Right Thing

Hoe verbeelden zwarte filmmakers in heden en verleden zwarte personages? In het uitvoerige programma Black Light onderzoeken tien gastcuratoren de rolmodellen, stereotypen en realistische personages. Naast films is er theater en dans en zijn er interviews. Van 6 maart t/m 15 april in Eye Filmmuseum.

De geschiedenis van Hollywood in de verbeelding van zwarte personages is stuitend, maar daarover gaat het nu eens niet in Black Light. Het programma gaat niet over de racistische witte blik, maar viert de zwarte filmcultuur vanaf 1920. Het doet dat met een selectie cultfilms, blaxploitation-films uit de jaren zeventig en meesterwerken uit heden en verleden van de Amerikaanse zwarte cinema. Ook staan Afrikaanse klassiekers en films van zwarte makers uit Nederland, Suriname en de Antillen op het programma.

In totaal zijn er ruim veertig films te zien. Daarnaast presenteren op tien avonden gastcuratoren een programma over de zwarte filmcultuur en identiteit. Een paar curatoren: Marjorie Boston en Maarten van Hinte (Rightaboutnow Inc) verzorgen de openingsavond waarop Spike Lee’s helaas nog steeds actuele klassieker Do the Right Thing (1989) is te zien; Mariët Bakker (Africa in the Picture) houdt een lezing bij Touki Bouki, en Richard Köfi en Simone Zeefuik (Bijlmer Parktheater) duiken in het werk van Jordan Peele.

Interviews zijn er onder andere met Felix de Rooy, wiens Almacito di desolato (1986) is te zien, en Roger Ross Williams, de maker van de schokkende gevangenisdocumentaire American Jail. In Eye staat zijn VR-installatie Eye Xtended: Traveling While Black. Daarin stapt de bezoeker de Amerikaanse jaren vijftig binnen en hoort hij in een restaurant wat het in die tijd betekent om zwart te zijn in Amerika.

Het is ondoenlijk om alle films in het programma te vermelden. Een kleine greep: Wan pipel (Pim de la Parra, 1976), Daughters of the Dust (Julie Dash, 1991), Shaft (Gordon Parks, 1971), Touki Bouki (Djibril Diop Mambéty, 1973), Timbuktu (Abderrahmane Sissako, 2014), The Blood of Jesus (Spencer Williams, 1941), Sweet Sweetback’s Baadasssss Song (Melvin Van Peebles, 1971) en Boyz n the Hood (John Singleton,1991). Ook de kassuccessen Get Out (Jordan Peele) en Black Panther (Ryan Coogler) en Oscarwinnaar Moonlight (Barry Jenkins) zijn te zien.


eyefilm.nl