Focus: Krachtige zwarte filmcultuur

Do the Right Thing

Hoe verbeelden zwarte filmmakers in heden en verleden zwarte personages? Eye Filmmuseum herneemt na de tijdelijke sluiting van de zalen vanaf juni het filmprogramma Black Light, waarin gastcuratoren de rolmodellen, stereotypen en realistische personages onderzoeken.

De geschiedenis van Hollywood in de verbeelding van zwarte personages is stuitend, maar daarover gaat het nu eens niet in Black Light. Het programma gaat niet over de racistische witte blik, maar viert de zwarte filmcultuur vanaf 1920. Het doet dat met een selectie cultfilms, blaxploitation-films uit de jaren zeventig en meesterwerken uit heden en verleden van de Amerikaanse zwarte cinema. Ook staan Afrikaanse klassiekers en films van zwarte makers uit Nederland, Suriname en de Antillen op het programma.

Ook Spike Lee’s helaas nog steeds actuele klassieker Do the Right Thing (1989) is te zien. Het is ondoenlijk om alle films in het programma te vermelden. Een kleine greep: Wan pipel (Pim de la Parra, 1976), Daughters of the Dust (Julie Dash, 1991), Shaft (Gordon Parks, 1971), Touki Bouki (Djibril Diop Mambéty, 1973), Timbuktu (Abderrahmane Sissako, 2014), The Blood of Jesus (Spencer Williams, 1941), Sweet Sweetback’s Baadasssss Song (Melvin Van Peebles, 1971) en Boyz n the Hood (John Singleton,1991). Ook de kassuccessen Get Out (Jordan Peele) en Black Panther (Ryan Coogler) en Oscarwinnaar Moonlight (Barry Jenkins).


eyefilm.nl