Filmsterren 2014

Boyhood

Winnaars: Boyhood en Het nieuwe Rijkmuseum.

Boyhood heeft al een zegekar aan prijzen gewonnen, maar filmmaker Richard Linklater zal nu pas echt blij zijn. De film komt namelijk als winnaar uit de bus in het jaaroverzicht van onze rubriek Filmsterren. Opmerkelijk is de extreem hoge score: elf critici gaven Boyhood het maximale aantal van vijf sterren, twee critici hielden het op vier sterren. Daarmee behaalde de film de op één na hoogste score in de geschiedenis van dit blad. Het record is in handen van het liefdesdrama La vie d’Adèle (Abdellatif Kechiche), dat vorig jaar net een tikkeltje hoger scoorde. Worden critici steeds milder of films steeds beter, want over de hele linie vertonen de waarderingen de laatste jaren een opwaartse trend. Ook zijn critici het steeds vaker met elkaar eens. Waar zijn de tijden gebleven dat de ene criticus een meesterwerk zag, maar de ander een hoop bagger? Dames en heren: meer polemiek graag!

Opvallen dit jaar is het hoge aandeel van Amerikaanse films in de Top Tien: maar liefst zes films komen uit Hollywood en omstreken, waarbij we voor het gemak Canada even bij de Verenigde Staten tellen. De overige vier komen uit Turkije, Engeland, Taiwan en Cambodja/Frankrijk. Opmerkelijk is het ontbreken van het Poolse Ida in de Top Tien, dat in Berlijn de prijs voor beste Europese film won. De film staat op de 22e plaats. Tsai Ming-liang haalde met Stray Dogs wel de Top Tien. De Maleisisch/Tawainese filmmaker bevindt zich daardoor in het selecte gezelschap filmmakers dat vijf keer de Top Tien heeft gehaald. Topscoorder is nog steeds Woody Allen, die acht (!) keer de Top Tien haalde. Steve McQueen is goed bezig want hij staat er voor de derde keer in.

En Nederland? Wij zijn goed in het maken van documentaires bewijst ook deze keer de Top Tien van Nederlandse films. Er staan maar liefst zes documentaires in, waarvan drie op de eerste drie plaatsen. Dat critici en het publiek het niet met elkaar eens zijn, bewijzen de lage plekken voor Toscaanse bruiloft en Gooische Vrouwen 2. In de lijst van 37 Nederlandse films staan deze best bezochte Nederlandse films van het afgelopen jaar respectievelijk op de 33e en 31e plek. Het kan altijd erger: Paul Ruvens erotische drama De overgave is hekkensluiter met een gemiddelde waardering van 1 ster.

Met dank aan Bertil Pouwels


Internationale Top Tien

1 Boyhood — Richard Linklater
2 The Missing Picture — Rithy Panh
3 Under the Skin — Jonathan Glazer
4 The Grand Budapest Hotel — Wes Anderson
5 12 Years a Slave — Steve McQueen
6 Winter Sleep — Nuri Bilge Ceylan
7 Stray Dogs — Tsai Ming-liang
8 Nebraska — Alexander Payne
9 Mommy — Xavier Dolan
10 Whiplash — Damien Chazelle

Nederlandse Top Tien

1 Het nieuwe Rijksmuseum — Oeke Hoogendijk
2/3 Last Hijack — Femke Wolting en Tommy Pallotta
2/3 Wakker in een boze droom — Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch
4 Borders — Jacqueline van Vugt
5 Aanmodderfakker — Michiel ten Horn
6 After the Tone — Digna Sinke
7/8 Oorlogsgeheimen — Dennis Bots
7/8 Bittersweet — Marieke Niestadt
9 Zombie: The Resurrection of Tim Zom — Billy Pols
10 Dorsvloer vol confetti — Tallulah Schwab