Het Filmkrant Wijnpanel

Bouquet, body, bocht

Sideways

Brad en Angelina kochten een wijngaard in Frankrijk. Johnny Depp en Ridley Scott deden hetzelfde. Gérard Depardieu zou dagelijks zo’n tien flessen van eigen teelt wegtikken. En Francis Ford Coppola was als filmende wijnmaker een trendsetter. Filmkrant proeft zeven wijnen die wortelen in cinematografisch terroir. Blind.

Filmjournalisten zijn erkende wijnliefhebbers. Als doorgewinterde festivalgangers hebben ze in de late avonduren van het IFFR, San Sebastian of Sundance de bodems van vele flessen gezien. En er zijn de lange eenzame uren aan de laptop, met de beloning van een fonkelend glas Rioja of parelende Chablis in het vooruitzicht.

Cesar Majorana, filmpresentator, schrijver en vlogger

Hoe tackelen Filmkrant-medewerkers de magie van bouquet, fragrance en pourriture noble? Zijn er aanwijzingen die het auteurschap van de wijn verraden? Hoe herkenbaar is een Beaujolais Godard? Hoe onontkoombaar het embonpoint van een Mouton Roussillon Dépardieu? En dan hebben we het nog niet gehad over de gecanoniseerde peetvaderafdronk van Francis Ford Coppola’s wijnen…

We beginnen met wit, schakelen met de beslistheid van een promillage-gestuurde Gooische vrouw door naar rosé en boren dan de œnologische neus in bedwelmend rood. Zoals Paul Giamatti en Thomas Haden Church deden in dé wijnfilm van de jaren nul, Alexander Payne’s Sideways (2004). Maar dan anders.

Ilona van Genderen Stort, zakelijk leider de Filmkrant

Fles I (wit)
“Dit is een wijn van Amerikaanse stok.” Cesar volgde ooit een opleiding tot sommelier en beheerst het wijnjargon. “Een wijn van onder de 10 euro, duidelijk”, vindt Ilona. “Niet saai”, oordeelt Nicole. Kees, filosofisch speculerend: “Wat ik proef heeft geen relatie tot de prijs.” Cesar: “Een makkelijke wijn voor bij de barbecue. Anders gezegd: een wijn die zijn smaak boterig transporteert, met zingende zuren in de ondertoon.” Kees: “Geen wijn voor de competitie.” Cesar: “Als je me vraagt de wijn te omschrijven in cinematografische termen, zeg ik: hij doet me denken aan het werk van filmmakers die in de pas lopen. En toch, onderschat z’n bijtkracht niet: rond de 14 procent.” Kees: “Dit is een wijn gemaakt door een regisseur die piekte in de jaren tachtig, maar later, toen het minder ging, wijn is gaan verbouwen. Wijn die geen aanstoot geeft.”
Francis Ford Coppola | Diamond Collection Chardonnay 2018 | €15,45 | Vindict Wijnhandel

Nicole Santé, filmjournalist, Filmkrant-medewerker

Fles II (wit)
Cesar houdt het glas half schuin in de hoogte, laat de wijn in de rondte tollen, neemt een slok. “Typische houtrijping van een Amerikaanse Chardonnay. Denk meloen, adem perzik.” Ilona: “Perzik. Daar klem ik me aan vast.” Rolf meldt zich. “Een wijn die zich lastig laat beschrijven. Filmische associatie? Ik zeg altijd: Sideways.” Ilona: ‘Perzik blijft ’t.” Nicole: “Eerst is ’ie maagzuuropwekkend, later komt er samenhang in.” Kees: “Typisch zo’n ‘de-poster-was-beter-dan-de film’-wijn.” Nicole: “Verraderlijk makkelijke afdronk.” Hugo: “Een Paul Verhoeven-wijn, een Steven Spielberg-wijn: kwaliteit met een prikkerig randje. Ik proef ook iets post-Avatar-depressieachtigs; dat je na de voorstelling sombertjes achterblijft in je stoel.” Nicole: “Een melancholische wijn. Kees, zei jij niet dat ’ie je doet denken aan het werk van Naomi Kawase?” Hugo: “Een Russisch getinte wijn, aan de brute kant.”
Francis Ford Coppola | Chardonnay Russian River Director’s Cut 2018 | €24,65 | Hart’s Wijnhandel

Fles III (rosé)
Nicole steekt de neus diep in het glas. “Een hele lége wijn. Smaak zonder inhoud.” Ilona: “Hij heeft een goeie kleur.” Cesar: “Goeie rosé is echt heel schaars.” Hugo: “Ik zeg: De beentjes van Sint Hildegard.” Cesar: “Geïntegreerde fruittonen.” Kees: “Parfummerig.” Ilona: “Alsof je door de Douglas loopt.” Kees: “Romkomrosé.” Cesar: “Koel schenken is een must.” Ilona: “Festivalwijntje.” Hugo: “Je kan er flink op door tanken.”
Brad Pitt & Angelina Jolie | Miraval Rosé Côtes de Provence | €19,95 | De Gouden Ton

Hugo Emmerzael, Filmkrant-redacteur

Fles IV (rood)
Cesar: “Ben ik het eens met deze wijn? Dat is de vraag die je je moet stellen.” Nicole: “Hij hecht zich aan je tanden. En het tandvlees.” Cesar: “Dat zijn de tannines.” Ilona: “Hij hangt niet goed in het glas.” Hugo: “Laat zich vergelijken met Russel Crowe’s acteren: heel goed of heel slecht.” Cesar: “Franse Merlot, klassieke blend.” Hugo: “Hij lijkt op de wijn die je in het vliegtuig krijgt. Als je die hebt gedronken zijn al je smaakpapillen dood.” Kees: “Doet denken aan niet-grappige Franse komedies.” Nicole: “Gemene afdronk.” Kees: “Deze wijn heeft pretentie.” Nicole: “Kwaadaardige pretentie.” Hugo: “Ik proef de pathetiek van een wanhopige feelgoodfilm.” Kees: “Niets ergers dan vergeleken te worden met een saaie horrorfilm.”
Sting | Il Palagio Message in a Bottle Rosso 2018 | €13,99 | Gall & Gall

Kees Driessen, filmjournalist, Filmkrant-medewerker

Fles V (rood)
Ilona: “Een dinerwijn voor alle jaargetijden.” Cesar: “Een vriendelijke wijn, niet supercomplex.” Hugo: “Vlees-aardappelen-groente-wijn.” Nicole: “Een wijn om bij te Netflixen.” Kees: “Hollywood-­main­stream. Wijn die je geeft wat je verwacht.” Hugo: “Het geruststellende van Bert Haanstra. Fanfare in je glas.” Cesar: “Californië. Definitely.” Kees: “Als een high-end boekverfilming, met Juliette Binoche in de hoofdrol. Een Hongaars boek, dat wel.” Cesar: “De fles die je mee naar huis krijgt na een lezing in Eye.” Hugo: “Cinema Paradiso.” Cesar: “The Shawshank Redemption. The Green Mile.” Rolf: “Sideways. Maar dat zeg ik altijd.”
Francis Ford Coppola | Diamond Collection Zinfandel Nr.5 | €16,95 | Hart’s Wijnhandel

Fles VI (rood)
Nicole: “Lekker.” Ilona: “Vol boeket. Lena Olin in The Unbearable Lightness of Being.” Nicole: “Una giornata particolare. Sensueel. Sophia Loren.” Ilona: “9½ Weeks.” Hugo: “Black Cat, White Cat. Emir Kusturica.” Kees: “Modder. Bos. Tijd die verglijdt. Béla Tarr. Of iets tussen Tarr en Kusturica in.” Nicole: “Jirí Menzel.” Hugo: “Elem Klimov: Kom en zie.” Rolf: “Aards. Origineel en toch toegankelijk.” Nicole: “Je wilt eigenlijk zeggen: er moet een stukje kaas bij.” Rolf: “Heb ik al Sideways gezegd?”
Remke de Lange | Rem’s Row Single Row Shiraz | €17,50 | remsrow.nl

Rolf Hermsen, vormgever voor de Filmkrant

Fles VII (rood)
Ilona: “Kruidnagel.” Cesar: “Kaneel.” Nicole: “Een hele serieuze wijn.” Hugo: “Sjiek.” Cesar: “Traditioneel goed.” Hugo: “Kruidnagel. Op ’t einde is de smaak scherp.” Cesar: “The Hateful Eight.” Nicole: “Maar dan minder gewelddadig.” Hugo: “Als The Godfather III – weet toch weer te verrassen.” Kees: “We gaan richting kerstfilm.” Cesar: “Als in: klassieker met Hugh Grant?” Hugo: “Eerder Freaky Friday. Maar dan op z’n Russisch.” Kees: “Wijn als Nicole Kid­man: ze kan wat, maar stelt toch altijd licht teleur.” Rolf: “We’ll always have Sideways.”
Francis Ford Coppola | Zinfandel Dry Creek Valley Director’s Cut 2017 | €26,95 | Hart’s Wijnhandel