Focus: Europese prijzenregen

In Flow of Words

Amerika heeft zijn Oscars, Europa de European Film Awards. In prestige ligt tussen beide nog een kloof, maar hopelijk wordt die in de toekomst gedicht. De uitreiking van de awards in Berlijn vindt dit jaar helaas volledig online plaats. Maar dat heeft ook een voordeel, want iedereen kan de prijzenregen gratis online bijwonen.

Veel kanshebbers op prijzen heeft Nederland dit jaar niet bij de European Film Awards. Zegge en schrijven is één film genomineerd: In Flow of Words van Eliane Esther Bots dingt mee naar de prijs voor beste korte film. In de aangrijpende documentaire vertellen drie tolken van het voormalig Joegoslavië Tribunaal over hoe de gruwelijke getuigenissen van slachtoffers van de oorlog in Bosnië hen mentaal volkomen ontregelden. Eén Nederlandse film voor een Europese nominatie: het kan nauwelijks slechter. Hoe krijgen we het niveau van de Nederlandse film omhoog? Maar dat terzijde.

Wie de nominaties ziet van de Europese filmprijzen stuit uiteraard op veel titels die het afgelopen jaar in de bioscoop te zien waren, of nu te zien zijn. Zoals vier van de vijf genomineerden voor beste film: Quo vadis, Aida? (Jasmila Žbanić), The Father (Florian Zeller), The Hand of God (Paolo Sorrentino) en Titane (Julia Ducourneau). Nog niet te zien geweest in Nederland is het Finse Hytti Nro. 6 (Juho Kuosmanen), dat eind januari wordt uitgebracht en draait om een archeologe die op een treinreis van Moskou naar Moermansk een toevallige ontmoeting heeft met een mijnwerker. Filmkrant-redacteur Hugo Emmerzael noemde de film in zijn blog over het filmfestival in Cannes, waar de film de (gedeelde) juryprijs won, ‘een van de meest ontroerende films van de competitie’.

Bekende titels die in andere categorieën meedingen zijn onder andere voor beste debuutfilm Promising Young Women (Emerald Fennell), Pleasure (Ninja Thyberg) en Lamb (Valdimar Jóhannsson) en voor beste documenaire Babi Yar. Context (Sergei Loznitsa) en Herr Bachman und seine Klasse (Maria Speth). Kanshebbers voor beste regisseur zijn Paolo Sorrentino (The Hand of God), Jasmila Žbanić (Quo vadis, Aida?), Florian Zeller (The Father), Julia Ducourneau (Titane) en Radu Jude (Bad Luck Banging or Loony Porn).

Volgend jaar nieuwe kansen voor Nederland.


European Film Awards | 11 december, 19.00 uur