Focus: Nordic Watching

Scandinavië in Nederland

Copenhagen Does Not Exist

Waarom lukt Scandinavische filmmakers wat Nederlandse makers zelden lukt, namelijk internationaal succesvolle films maken? We kunnen er over nadenken bij het negen films tellende Nordic Watching. Tot eind augustus te zien in zeven filmtheaters.

Vanuit Nederland kunnen we alleen maar jaloers zijn op wat de Scandinavische landen presteren. Zoals vorig jaar het binnenslepen van de Gouden Palm voor Ruben Östlunds Triangle of Sadness. Het lijkt alsof de Scandinaviërs het geheime recept voor internationaal succesvolle films bezitten. Lef en scherpe en gedurfde verhalen lijken in elk geval een deel van het geheim. Maar oordeel vooral zelf aan de hand van de films.

De titels op een rij. In het Deense A Matter of Trust (Annette K. Olesen) ervaren vijf mensen, onder wie een arts en een student, hoe kwetsbaar vertrouwen in de medemens is. In het Deense The Quiet Migration (Malene Choi) voelt een door een Deens boerenstel geadopteerde Koreaanse jongen er niets voor om de boerderij van zijn adoptieouders over te nemen. Ook door het toenemende racisme verlangt hij steeds meer naar een leven in Korea. In de Zweedse thriller Dogborn (Isabella Carbonell) maken een dakloze broer en zus kans op een beter leven, maar wel tegen een hoge morele prijs.

In het Deense The Great Silence (Katrine Brooks) moet een aspirant-non in het reine komen met haar (familie)verleden voor ze de eeuwige geloften kan afleggen .De Deense psychologische thriller Copenhagen Does Not Exist (Martin Skovbjerg) gaat over de raadselachtige verdwijning van een vrouw. Uit de ondervraging van haar vriend blijkt dat de twee als ultieme romantici sociaal volkomen geïsoleerd leefden. Naar een script van Eskil Vogt (The Worst Person in the World).

In de Deense thriller Superposition (Karoline Lyngbye) verruilt een stel met hun zoontje het drukke leven in Kopenhagen voor een rustiger bestaan in een Zweeds bos. Ze komen erachter dat je wel kunt verhuizen, maar dat oud zeer ook meeverhuist. In het Noorse Nothing to Laugh About (Peter Naess) ontdekt een cabaretier die niet lang meer te leven heeft een onverwachte kant in zichzelf.

In het Deense Forever (Frelle Petersen) worstelt een gezin het verlies van een zoon. En in het in de jaren dertig van de vorige eeuw spelende Deense Unruly (Malou Reymann) tenslotte laat een in een heropvoedingsinstituut opgesloten jonge vrouw zich niet in een keurslijf duwen.


Nordic Watching | t/m 24 augustus | Het Ketelhuis (Amsterdam), Chassé Cinema (Breda), MIMIK (Deventer), Filmtheater Hilversum, Lux Nijmegen, Cinerama (Rotterdam) en Louis Hartlooper Complex (Utrecht) | Sommige filmtheaters vertonen alle films, andere een selectie.