The Great Silence

Schuld en boete in het klooster

The Great Silence

Een jonge vrouw leidt een rustig leven in een klooster. Tot plots haar broer opduikt, waardoor een oud trauma wordt opgerakeld. Het Deense drama The Great Silence is een spel met perspectieven.

De 29-jarige Alma (Kristine Kujath Thorp) woont in een klooster en staat op het punt om ingewijd te worden als non. Maar al snel is in The Great Silence (Den store stilhed) duidelijk dat ze dit leven niet enkel kiest vanuit liefde voor God.

In de debuutfilm van de Deense regisseur Katrine Brocks komt een oud trauma weer boven, in de vorm van Alma’s broer Erik (Elliott Crosset Hove). Hun vader is onlangs overleden en Erik, net ontslagen uit een verslavingskliniek, wil zijn deel van de erfenis. Alles is echter nagelaten aan Alma, die de volledige erfenis op haar beurt geschonken heeft aan het klooster, dat dringend toe is aan een nieuwe dakkapel.

Brocks speelt in The Great Silence met de morele ambiguïteit van haar hoofdpersonages. In eerste instantie ligt de sympathie van de kijker bij Alma, van wie de vredige rust verstoord wordt door de opdringerige Erik, met wie ze duidelijk niets te maken wil hebben. De reden daarvoor is een onbekende gebeurtenis uit het verleden. Dezelfde gebeurtenis die er ook voor zorgde dat Erik uit vaders testament geschrapt werd. Doordat Erik in het klooster blijft plakken tot hij geld ziet, krijgt The Great Silence iets weg van een onheilspellende home invasion-thriller.

Maar gaandeweg blijkt dat Alma zelf ook niet helemaal zuiver op de graat is. Liegen gaat haar iets te makkelijk af. Waardoor steeds meer de vraag opkomt: wat was Alma’s aandeel in de traumatische geschiedenis die zij en haar broer delen? Zo reflecteert The Great Silence op vraagstukken rondom schuld en boete. Hoe leef je verder met schuld? En valt schuld af te kopen?

Vraagstukken die netjes worden uitgewerkt. Misschien iets té netjes. Hoe ambivalent de personages ook zijn, de film zelf is juist opvallend afgebakend en eenduidig. Alle vragen die je zou kunnen hebben, zijn tegen het einde keurig beantwoord. Voor echt grote verrassingen kom je als kijker niet te staan. Daarvoor is The Great Silence te veel een optelsom van elementen die we eerder gezien hebben. Ook in beeldtaal kiest Brocks voor het bekende – zelfmutilatie om naar een traumatisch verleden te hinten bijvoorbeeld.

Desalniettemin blijft The Great Silence dankzij de sterke cast overeind als klein familiedrama. Met name Kujath Thorp (onlangs nog te zien in Sick of Myself, 2022) overtuigt met ingetogen en afstandelijk spel dat voortdurend doet vermoeden dat er meer aan de hand is dan er uitgesproken wordt.