Video-essay: The Mythory of the Kelly Gang

Bekijk hier het video-essay The Mythory of the Kelly Gang, dat Tara Judah en Peter Walsh vorig jaar maakten in het kader van het programma Critics’ Choice op IFFR.

Hoewel de Australische criticus Tara Judah en de Britse filmhistoricus Peter Walsh zeer verschillende achtergronden hebben, zien zij één grote overeenkomst: beiden groeiden op met een geschiedenis zoals die werd vastgelegd in bewegend beeld. In die verhalen stonden voor hen allebei Ned Kelly en zijn bende centraal.

Voor Judah was die legende in Australië zo alomtegenwoordig dat hij alledaags was geworden – zelfs komische tv-sketches op een lokale zender pakten hun deel van Kelly’s geschiedenis. Voor Walsh zat de bende vervat in de geschiedenis van het medium zelf – The Story of the Kelly Gang (1906) is volgens velen de eerste speelfilm ter wereld. Voor hen beide was die film alomtegenwoordig en tegelijk pijnlijk onvolledig – slechts 17 minuten van het oorspronkelijke materiaal is bewaard gebleven. Naar schatting moet de film, afgespeeld op 18 frames per seconde, ongeveer een uur hebben geduurd, maar bronnen uit die tijd noemen lengtes van tussen de 45 en 70 minuten – afhankelijk van de stemming van de filmoperateur, die de film handmatig aanzwengelde. Zowel voor de film als de bende zelf blijken de details altijd slechts bij benadering te schatten.

Geïnspireerd door de vele manieren waarop Ned Kelly en zijn bende zich in hun visuele levens had genesteld, doen Judah en Walsh een poging dat verhaal in zijn geheel te representeren, inclusief die pakweg 43 afwezige minuten – samengesteld uit de ontelbare visuele verhalen die sindsdien over Kelly verschenen. Hun uur lang video-essay toont een tijdlijn van de pogingen om deze mythe in bewegend beeld te herconstrueren, maar wijst ook op de beperkingen in ons begrip van dit uiterst problematische verleden.

Vogelvrij, legendarisch, crimineel, heldhaftig – Ned Kelly is het allemaal. Als icoon belichaamt hij de fundamentele onkenbaarheid van zowel het pad van de narratieve cinema als van de omstreden geschiedenis van een postkoloniaal land.