Focus: Zes maanden in de natuur

Fjord

Geen zichzelf respecterend filmfestival zonder een tournee van beste films na het festival. Ook het Wildlife Film Festival gaat op pad. Tot augustus vertoont het festival in samenwerking met M&N Film Distribution maandelijks een prijswinnende film in bioscopen overal in het land. De documentaire Fjord opent de zes films tellende reeks.

De tijd dat natuurfilms een ideaal slaapmiddel waren (“Kijk, daar sjokt een beer door het droge landschap”) ligt ver achter ons. Dat is te danken aan de ontwikkeling van de cameratechniek. Die maakt het mogelijk om dieren altijd messcherp en gedetailleerd in beeld te brengen. Het leidt tot twee soorten natuurfilms. In de ene is er altijd actie en drama, nooit een dull moment, want er wordt altijd gevochten, gejaagd en gepaard. Er tegenover staat de verstilde natuurfilm, waarvan een bijna meditatieve werking uitgaat. Fjord van de Duitse documentairemaker Jan Haft hoort bij de tweede soort. De film, vanaf 5 maart in de bioscoop te zien, brengt de schoonheid van de Noorse fjorden in beeld. De film toont de rijke onderwaterwereld, van de koraalriffen vol lichtgevende zeediertjes tot op haring jagende orka’s en bult­rugwalvissen. In de woorden van het Wildlife Film Festival: “Fjord is een intiem portret van een unieke wildernis.”

Fjord is de eerste van de zes natuurfilms die tot augustus in de bioscoop te zien zullen zijn. Niet allemaal tegelijk, maar maandelijks één. De films op een rijtje. Elephants up Close (Jens Westphalen en Thoralf Grospitz) gaat over het leven van olifanten. Yellowstone (Eric Bendick en Tom Winston) geeft een beeld van het natuurleven in het Yellowstone Park. In Living in Future’s Past praat acteur Jeff Bridges met wetenschappers en filosofen over heden en verleden van de mens en onze veranderende rol op de aardbol. Chili (Rene Aranada) toont de natuurrijkdom van het land dat twintig keer zo groot is als Nederland, maar ongeveer evenveel inwoners heeft. In Into the Jungle (Mark Hanlin) ten slotte probeert een Australisch stel de Papoea’s in Nieuw-Guinea  over te halen om niet meer op de tenkile, een boomkangaroe, te jagen, omdat het dier op punt van uitsterven staat.


wffr.nl/on-tour