Focus: Ambachtelijk filmmaken

Undone

Ambachten kun je beoefenen, maar je kunt er ook gefascineerd naar kijken op het Ambacht in Beeld Film Festival, van 8 t/m 12 maart in Lab111. Omdat filmmaken ook een ambacht is, komen drie makers praten over het filmproces: animatiemaker Hisko Hulsing, de Noorse documentairemaker Silje Ensby en de Duitse VR-filmmaker Walter Schönerbröcher.

Wie bij ambachten denkt aan rieten manden vlechten en klompen maken, moet zeker het Ambacht in Beeld Film Festival eens bezoeken. Geen kwaad woord over klompen maken en rietvlechten, maar het festival gaat over meer dan verdwijnende traditionele ambachten. Een paar voorbeelden: de documentaire James Hubbell – Between Heaven and Earth (Marianne Gerdes) gaat over leven en werk van de 87-jarige architect en kunstenaar James Hubbell, die zijn leven wijdde aan het ontwerpen van organische gebouwen. On the Wings of Brancusi (Edgar Howald en Susan Wald) schetst een portret van de Amerikaanse kunstenaar Constantin Brancusi. Inderdaad: de man van het kunstwerk Het begin van de wereld, beter bekend als ‘het ei van Brancusi’.

Wie zich toch liever wil verdiepen in traditionele ambachten, moet de openingsfilm Carving the Divine (Yujiro Seki), over het 1400 jaar oude ambacht van de Japanse boeddhistische Busshi houtsnijders, niet overslaan. De film volgt leerlingen en meesters tijdens de Spartaanse opleiding van het gildesysteem.

Gepraat wordt er zoals gezegd ook op het festival. Hisko Hulsing komt de ambachtelijke aspecten van zijn Amazon Prime-animatieserie Undone uitleggen. Er werkten 150 mensen aan deze eerste volledig met de rotoscooptechniek gemaakte tv-serie. In rotoscoping worden acteurs gefilmd, de beelden van hun acties vervolgens nagetekend en in achtergronden geplaatst. Walter Schönerbröcher komt praten over zijn VR-methode om oude ambachten te documenteren. En Silje Ensby zal ingaan op haar korte films over traditionele Noorse ambachten.


ambachtinbeeldfestival.nl