Focus: Filmnacht

Paradise Drifters

De Nederlandse Filmnacht is stevig in de groei. Na de oprichting in 2016 presenteerde ze één keer per jaar in twintig filmtheaters een voorpremière van een Nederlandse film. Dit jaar staan er vier op stapel. Paradise Drifters van Mees Peijnenburg is op 20 maart de eerste.

Altijd leuk, vóór de officiële uitbrengdatum een film zien. De Nederlandse Filmnacht maakt dat sinds 2016 mogelijk. Aanvankelijk dus één keer per jaar, maar dit jaar vier keer. Op 20 maart, twee weken voor de uitbreng, kunnen we in twintig filmtheaters naar Peijnenburgs Paradise Drifters. Het drama portretteert drie dakloze jongvolwassenen, die op zoek naar een beter leven naar Zuid-Europa rijden. Dat gaat niet zonder problemen, want ze wantrouwen en gebruiken elkaar. Wat begint als een reis naar een materieel beter leven, verandert in een overlevingstocht op zoek naar verbinding en geborgenheid.

In een interview op het filmfestival in Rotterdam, waar Paradise Drifters eerder dit jaar zijn première beleefde, zei Peijnenburg dit over de film: “Met Paradise Drifters wil ik een brug slaan. Dus ondanks het feit dat de levens van mijn hoofdpersonen alle ingrediënten bevatten voor een verrot bestaan, kies ik ervoor de hoop te belichten. Het zijn personages die strijden voor een beter bestaan. Dat is de oerkracht van de mens, en daarin schuilt de sprankeling en de schoonheid. Ik heb zelf nooit op straat geleefd, maar iedereen zou zich moeten herkennen in de zoektocht naar liefde en verbinding met de ander.”

Paradise Drifters werd niet alleen geselecteerd voor het filmfestival in Rotterdam, maar was ook op de recente Berlinale te zien in het Generation14 plus-programma. In Berlijn houdt men van Pijnenburgs werk, want ook zijn eindexamenfilm Cowboys janken ook (2014) en zijn korte film Un creux dans mon coeur (2015) werden er vertoond.


Update, 13 maart: vanwege de coronacrisis is deze editie van de Nederandse Filmnacht geannuleerd.

filmnacht.nl