Focus: Veertig jaar films van en met vrouwen

Antigone

Meer werk van vrouwelijke filmmakers op festivals? Het Internationaal Filmfestival Assen doet al veertig jaar niet anders. Ook op de jubileumeditie, van 6 t/m 8 maart in bioscoop De Kolk en het Drents Archief in Assen, zijn weer volop films te zien van en met vrouwen.

In 1980 werd, om maar een paar gebeurtenissen te noemen, Beatrix tot koningin gekroond, John Lennon doodgeschoten en in Suriname een staatsgreep gepleegd. En in Drenthe werd het Festival Vrouwenfilms Assen opgericht. Kent iemand het woord vormingswerkers nog? Fijn, want het festival werd opgericht door vrouwen die dat werk deden. Met het festival wilden zij bijdragen aan wat bewustwording van vrouwen en doorbreking van rolpatronen heette. Die ambitie heeft het festival niet meer. Het wil nu vooral een podium zijn voor films van en met vrouwen.

Het festival opent met Antigone (Sophie Deraspe), een moderne versie van de Griekse mythe waarin een met haar oma, zus en twee broers naar Montreal gevluchte Algerijnse tiener moet kiezen tussen de wet en haar hart, als een broer in de criminaliteit belandt. Het programma biedt met vijftig films een divers aanbod van (inter)nationale titels, (voor)premières) en door gasten gekozen films. Het filmaanbod is onderverdeeld in vijf categorieën. In Spotlight draait het om nieuwe speelfilms, documentaires en klassiekers. In Gender Benders zijn films te zien die vragen stellen over seksestereotypen. Word Views bevat films uit alle windstreken. In Podium is het werk te zien van jonge (regionale) filmmakers. Onder Contour valt een randprogramma met muziek, beeldende kunst en podiumkunst. Voor jong filmtalent zijn er de competities KersVers en Noordsterren. Ook zijn er inleidingen, masterclasses en Q&A’s met filmmakers.

Het festival grijpt het jubileum ook aan om met een talkshow en een expositie terug te blikken op veertig jaar festivalgeschiedenis en de positie van vrouwen in film: wat is er veranderd en wat niet? Maar ook wordt er vooruitgeblikt. Op naar het volgende jubileum!


filmfestivalassen.nl