The Power of the Dog lost Oscar-ver­wachtingen niet in

CODA ging er uiteindelijk met de Oscar voor beste film vandoor

The Power of the Dog was de torenhoge favoriet maar wist gisterennacht slechts één van zijn twaalf nominaties te verzilveren. Dune, daarentegen, streek zes prijzen op. En CODA bezorgde Apple+ als eerste streamingdienst een Oscar voor beste film. Maar al die verrassingen vielen in het niet bij de klap die Will Smith presentator Chris Rock verkocht.

Aanleiding voor de veel besproken oplawaai was een grap die Rock maakte over Jada Pinkett-Smith, die slecht viel bij haar echtgenoot Will Smith. De comedian suggereerde dat de actrice auditie kon doen voor G.I. Jane II, het fictieve vervolg op de film waarin Demi Moore een gemillimeterd kapsel krijgt aangemeten. Pinkett-Smith heeft haar haar ook kort geschoren omdat ze lijdt aan alopecia, een aandoening die haaruitval veroorzaakt.

Iedereen in de zaal dacht in eerste instantie dat Smith’s uitval in scène was gezet, maar aan Rocks van pijn vertrokken gezicht was af te lezen dat dat niet het geval was. Smith liep hevig geëmotioneerd de coulissen in, waar hij werd gekalmeerd door Denzel Washington. Desalniettemin bleven de tranen komen toen hij even later de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in ontvangst nam. Hij verontschuldigde zich bij de Oscar-organisatie en alle aanwezigen maar noemde Rocks naam niet.

En toen moest het moment suprême nog komen: de bekendmaking van de winnaar in de categorie beste film. Die prijs ging naar CODA, waardoor niet Netflix maar Apple+ de eerste streamingdienst is die de belangrijkste Oscar heeft gewonnen. De dramafilm over een dove familie met een horende dochter kreeg ook Oscars voor beste scenario en beste mannelijke bijrol.

Grote verliezer van de avond was The Power of the Dog. Met twaalf nominaties waren de verwachtingen hoog gespannen, maar elf keer viste de western achter het net. Alleen de prijs voor beste regisseur ging naar Jane Champion. Daarmee is voor het eerst in de Oscargeschiedenis de regieprijs twee jaar achter elkaar door een vrouw gewonnen. In 2021 kreeg Chloé Zhao het beeldje voor Nomadland.

Ook Ariana DeBose had een primeur. Voor haar rol van Anita in Steven Spielbergs West Side Story kreeg zij de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. Ze is daarmee de eerste openlijk lesbische actrice van kleur die een Oscar wint. De prijs voor beste actrice ging naar Jessica Chastain, die in The Eyes of Tammy Faye de vrouw speelt van tv-evangelist Jim Bakker.

Alle Oscar-winnaars op een rij:

Beste film: CODA
Beste actrice: Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)
Beste acteur: Will Smith (King Richard)
Beste vrouwelijke bijrol: Ariana DeBose (West Side Story)
Beste mannelijke bijrol: Troy Kotsur (CODA)
Beste regisseur: Jane Champion (The Power of the Dog)
Beste oorspronkelijke scenario: Belfast
Beste bewerkte scenario: CODA
Beste animatiefilm: Encanto
Beste documentaire: Summer of Soul
Beste internationale speelfilm: Drive My Car
Beste originele nummer: No Time to Die (Billie Eilish & Finneas O’Connell)
Beste originele muziek: Dune (Hans Zimmer)
Beste cinematografie: Dune (Greig Fraser)
Beste visuele effecten: Dune
Beste montage: Dune (Joe Walker)
Beste kostuumontwerp: Cruella (Jenny Beavan)
Beste geluid: Dune
Beste production design: Dune
Beste haar en make-up: The Eyes of Tammy Faye
Beste korte film: The Long Goodbye
Beste korte animatiefilm: The Windshield Wiper
Beste korte documentaire: The Queen of Basketball