Rasoulof krijgt acht jaar cel en zweepslagen

Rasoelof Cosmopol Film

Vorig jaar beletten de Iraanse autoriteiten Mohammad Rasoulof af te reizen naar Cannes. Ook dit jaar zal de filmmaker hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig zijn. Hij werd deze week veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en zweepslagen.

Rasoulofs advocaat Babak Paknia maakte de veroordeling gisteren bekend via X. Naast de cel- en lijfstraf kreeg de filmmaker ook een geldboete opgelegd. Bovendien worden zijn bezittingen in beslag genomen.

Mohammad Rasoulof is bekend van prijswinnende films als Manuscripts Don’t Burn, A Man of Integrity en There Is No Evil. Maar in zijn eigen land wordt de Iraanse filmmaker vooral gezien als staatsgevaarlijk individu. Hij staat al jaren op de zwarte lijst vanwege kritiek op de overheid. In 2017 kreeg hij een officieel filmverbod opgelegd, maar dat weerhield hem er niet van toch te blijven werken. Zijn nieuwste film The Seed of the Sacred Fig is geselecteerd voor de aanstaande editie van Cannes.

In 2019 werd Rasoulof veroordeeld tot zes jaar cel, maar ging hij in hoger beroep. Twee jaar geleden werd hij alsnog gearresteerd wegens ‘filmen zonder vergunning’. Vanwege zijn slechte gezondheid werd hij een paar maanden later weer vrijgelaten. Maar met de huidige, nieuwe veroordeling is de kans levensgroot aanwezig dat de regisseur weer achter tralies beland.