Gevangenis dreigt voor Iraanse winnaar Gouden Beer

There is no Evil

Mohammad Rasoulof kon afgelopen maand niet de Gouden Beer in ontvangst nemen die hij in Berlijn gewonnen had met There is no Evil. De Iraanse regisseur kreeg geen uitreisvisum. Nu dreigt hij voor minstens een jaar gevangen te worden gezet. De internationale filmwereld roept op tot zijn vrijlating.

There is no Evil vertelt vier verhalen over de doodstraf in Iran. Ook in eerdere films was Rasoulof kritisch over de gevolgen van een leven onder autoritair bewind. Dat engagement zette de ‘speciale aanklager voor misdaden met betrekking tot media en cultuur’ ertoe hem te dagvaarden voor een gevangenisstraf van een jaar. Rasoulof werd vorig jaar zomer daadwerkelijke veroordeeld voor ‘propaganda tegen de regering’ en kreeg ook een beroepsverbod van twee jaar.

De European Film Academy, het filmfestival Cannes, de Deutsche Filmakademie, Filmförderun Hamburg Schleswig-Holstein, Filmfest Hamburg, IDFA, IFFR, het Nederlands Filmfonds en de Academia del cinema Italiano-Premi David di Donatello hebben nu protest aangetekend tegen de uitvoering van het vonnis. Niet alleen vinden zij de veroordeling een teken van ontoelaatbare intolerantie jegens de vrije meningsuiting maar zij wijzen ook op de hoge besmettingsgraad van het Covid-19 virus in Iraanse gevangenissen. Rasoulof nu vastzetten is hem vrijwel zeker veroordelen tot ziekte en misschien zelfs de dood.