Na Panahi ook Rasou­lof vrij­ge­laten door Iraans regime

Mohammed Rasoulof (foto: Mansour Jahani)

Zou de druk van de internationale filmgemeenschap dan toch effect hebben? Minder dan twee weken geleden werd Jafar Panahi (The Circle) vrijgelaten en nu mocht ook Gouden Beer-winnaar Mohammad Rasoulof (There is no Evil) zijn cel verlaten. Iraanse insiders waarschuwen echter voor te groot optimisme.

Rasoulof werd zeven maanden geleden gearresteerd vanwege kritische posts op social media nadat tientallen mensen waren omgekomen bij de instorting van een gebouw in Abadan. Aanleiding voor het Iraanse regime om een van hun meest zichtbare tegenstanders het zwijgen op te leggen. Onder het mom van ‘propaganda tegen het systeem’ werd hij in de boeien geslagen.

In 2010 kreeg Rasoulof, net als Panahi, een jaar huisarrest opgelegd. Dat was de reactie op zijn uitgelekte plan om een film te maken over de protesten van de Groene Beweging. Officieel luidde de aanklacht ‘filmen zonder vergunning’. In 2017 werd zijn paspoort ingenomen waardoor hij niet meer naar buitenlandse festivals kon reizen. Twee jaar later volgde een gevangenisstraf van tien jaar, waartegen hij in beroep ging. Wel kon hij nog There is no Evil afronden. De film over de doodstraf in Iran werd in Berlijn bekroond met de Gouden Beer.

Rasoulof is vrijgelaten nadat hij voor medische behandeling al de gevangenis had verlaten. Volgens Mansour Jahani, een onafhankelijke filmjournalist uit Iran, is het nog te vroeg om over Rasoulofs vrijlating te juichen. Die eerdere rechtzaak loopt immers nog tegen hem en kan aanleiding zijn hem voor minstens acht jaar het gevang in te gooien.

De protesten in Iran gaan inmiddels onverminderd door. De overheid reageert met keiharde repressie. De afgelopen maanden zijn ruim 20.000 mensen opgepakt, onder wie grote namen uit de filmwereld. Meer dan 500 betogers zijn omgekomen bij protesten. De internationale filmwereld, onder meer bij monde van de European Film Academy, probeert via open brieven druk te zetten op het regime om de arrestaties terug te draaien.