Iraanse regis­seur Rasou­lof mag niet naar Cannes

There Is No Evil

Mohammad Rasoulof zal niet aanwezig zijn op het filmfestival van Cannes (16 t/m 27 mei). De Iraanse filmmaker werd drie maanden geleden vrijgelaten uit de gevangenis, maar krijgt geen toestemming het land te verlaten. Hij zou naar Frankrijk afreizen om daar deel uit te maken van de Un Certain Regard-jury.

Rasoulof werd in februari om gezondheidsredenen vrijgelaten na een gevangenschap van zeven maanden. De regisseur, die zich in zijn films kritisch uitlaat over het theocratische regime in Teheran, was gearresteerd op beschuldiging van ‘propaganda tegen het regime’. Het was niet de eerste keer dat hij gevangen zat.

The Hollywood Reporter meldt nu dat Rasoulofs vrijlating niet onvoorwaardelijk is en dat hij een reisverbod heeft. Regisseur Jafar Panahi, een vriend van Rasoulof, mocht vorige week wel het land uit. Voor het eerst in veertien jaar ging hij de grens over om zijn dochter te bezoeken in Frankrijk. Hij is inmiddels weer teruggekeerd.

Rasoulof was in het verleden vaste gast in Cannes. Zijn films Manuscripts Don’t Burn en A Man of Integrity gingen in respectievelijk 2013 en 2017 op het festival in première. Hoewel hem sindsdien een filmverbod is opgelegd, gaat hij gewoon door. Zijn clandestien gefilmde There Is No Evil, een aanklacht tegen het geweld en de hypocrisie van de Iraanse repuliek, werd het land uit gesmokkeld en vertoond op de Berlinale, waar de film werd onderscheiden met de Gouden Beer voor beste film.