Nomad­land grote win­naar Oscars met drie prijzen

Nomadland

In een ceremonie zonder publiek en maar weinig politiek uitgesproken dankwoorden kwam gisterennacht Nomadland boven drijven als grote winnaar van de 93ste editie van de Oscars. Het was wel een avond vol primeurs en gebroken records.

Nomadland begon de avond als grote favoriet en maakte die rol ook waar. Van de zes nominaties werd de helft verzilverd, waaronder de belangrijkste. De film over een oudere vrouw die alles heeft verloren door de crisis en in een bestelbus Amerika doorkruist, werd uitgeroepen tot beste film. Hoofdrolspeler Frances McDormand kreeg de prijs voor beste actrice, na Fargo en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri haar derde Oscar. En Chloé Zhao won in de categorie beste regisseur. Zhao is na Kathryn Bigelow de tweede vrouw die deze prijs wint, en de eerste vrouw van kleur.

Een andere primeur vond plaats bij de uitreiking van de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. Die onderscheiding ging naar Yuh-jung Youn voor haar rol in Minari, die daarmee de eerste Koreaanse is die een acteer-Oscar wint. Haar winst betekende verlies voor Glenn Close, die met haar rol in Hillbilly Elegy voor de achtste keer was genomineerd voor de prijs der prijzen en weer achter het net viste.

Ook in de categorie beste mannelijke hoofdrol was er teleurstelling – en behoorlijk onverwacht. Iedereen had zijn geld ingezet op een postume Oscar voor Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom), maar het beeldje ging naar Anthony Hopkins. De Brit won al eens een Oscar voor Silence of the Lambs en met zijn vertolking van een aan dementerende oude man in The Father hengelde hij zijn tweede Oscar binnen. Met zijn 83 jaar is hij de oudste Oscar-winnaar ooit.

Nog een opmerkelijke prestatie werd geleverd in de categorie beste special effects. Daar werd Tenet uitgeroepen tot winnaar. Het is de derde film van Christopher Nolan die deze prijs wint. Ook Interstellar en Inception werden onderscheiden.

Een laatste record betreft het aantal Oscars dat gewonnen is door streamingdiensten. Netflix wist zeven van de overweldigende 36 nominaties te verzilveren. Ook Amazon won twee Oscars.

De Oscar-avond had ook nog een Nederlands tintje. Another Round, dat is gecoproduceerd door het Amsterdamse Topkapi Films, won in de categorie beste niet-Engelstalige film. Regisseur Thomas Vinterberg droeg de winst op aan zijn dochter, die vlak voor de opnames was omgekomen in een verkeersongeluk.


Alle Oscarwinnaars op een rij

Beste Film: Nomadland
Beste regisseur: Chloé Zhao (Nomadland)
Beste actrice: Frances McDormand (Nomadland)
Beste acteur: Anthony Hopkins (The Father)
Beste vrouwelijke bijrol: Yuh-jung Youn (Minari)
Beste mannelijke bijrol: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
Beste niet-Engelstalige film: Another Round
Beste lange documentaire: My Octopus Teacher
Beste korte documentaire: Colette
Beste lange animatiefilm: Soul
Beste korte animatiefilm: If Anything Happens I Love You
Beste korte live-action film: Two Distant Strangers
Beste bewerkte scenario: The Father
Beste oorspronkelijke scenario: Promising Young Woman
Beste montage: Sound of Metal
Beste camerawerk: Mank
Beste production design: Mank
Beste special effects: Tenet
Beste oorspronkelijke lied: ‘Fight for You’ (Judas and the Black Messiah)
Beste soundtrack: Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste (Soul)
Beste geluid: Sound of Metal
Beste kostuums: Ann Roth (Ma Rainey’s Black Bottom)
Beste haar en make-up: Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal, Jamika Wilson (Ma Rainey’s Black Bottom)