Brownian Movement leidt de dans bij Gouden Kalf-nominaties

Brownian Movement

Zojuist zijn de nominaties voor de Gouden Kalveren bekendgemaakt. Brownian Movement van Nanouk Leopold is in zes categorieën genomineerd, waaronder beste film, en mag zich daarmee de winnaar van de nominatieronde noemen. De bende van Oss, Black Butterflies en Rabat blijven niet ver achter.

Brownian Movement is genomineerd in de categorieën beste muziek (Harry de Wit), beste production design (Elsje de Bruijn), beste mannelijke bijrol (Kuno Bakker), beste scenario en beste regie (Nanouk Leopold) en beste film. De bende van Oss dingt mee om in evenveel categorieën: beste muziek (Het paleis van boem), beste production design (Dirk Debou), beste camera (Piotr Kukla), beste acteur (Frank Lammers), beste mannelijke bijrol (Jaap Spijkers) en beste scenario (André van Duren en Paul Jan Nelissen).

Gezien dat grote aantal nominaties is het verrassend dat de jury De bende van Oss niet bij de laatste drie kandidaten schaarde in de categorie beste film. Dat plekje lijkt ingenomen door Rabat. Die film wordt in de technische categorieën niet genoemd, maar gaat wel op voor beste film, beste acteur (Nasrdin Dchar) en beste scenario (Jim Taihuttu en Victor Ponten). De derde genomineerde voor beste film is Black Butterflies, dat bovendien kans maakt op beste montage (Sander Vos), beste actrice (Carice van Houten) en beste regie (Paula van der Oest).

Het exotisme overheerst kortom: van de drie kanshebbers op het Gouden Kalf voor beste film speelt alleen Rabat zich deels af in Nederland, en zelfs dat niet meer dan een kwartier lang. Brownian Movement en Black Butterflies zijn niet eens Nederlands gesproken.

Sonny Boy, de Nederlandse inzending voor de Oscars, haalt een tegenvallende oogst binnen met nominaties in de categorieën beste muziek (Henny Vrienten), beste camera (Walther Vanden Ende) en beste actrice (Ricky Koole). Urszula Antoniak, die met haar debuutfilm Nothing Personal het Gouden Kalf voor beste film won, gaat dat succes niet herhalen. Haar Code Blue is wel genomineerd voor beste geluid (Jan Schermer), beste camera (Jasper Wolf) en beste montage (Nathalie Alonso Casale).

Gooische Vrouwen is misschien de best bezochte Nederlandse film in een kwarteeuw, maar neemt hier een bescheiden plek in met nominaties voor beste vrouwelijke bijrol (Beppie Melissen), beste mannelijke bijrol (Peter Paul Muller) en beste regie (Will Koopman). Die laatste categorie bestaat dit jaar volledig uit vrouwelijke genomineerden. Kanshebbers voor het Gouden Kalf voor beste lange documentaire zijn De engel van Doel, Niet zonder jou en Water Children. Voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek zijn Curacao, Hou me vast – De Dijk en Rabat genomineerd.

In geen enkele categorie genomineerd zijn onder andere New Kids Turbo en Isabelle. Voor Halina Reijn zal het een bittere teleurstelling zijn dat de jury haar diëetdiscipline voor laatstgenoemde productie niet beloonde met een nominatie voor beste actrice. Zij zag verrassend Gaite Jansen (170 Hz) langszij komen. Een laatste opvallende naam: Joris Smit scoort met zijn eerste filmrol in Lotus meteen een nominatie in de categorie beste acteur.

De volledige lijst met nominaties is hier en hier te lezen.