Hollandse Nieuwe 2021: Shariff Korver over Do Not Hesitate

Shariff Korver. Foto: Joes Brauers

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? Do Not Hesitate is een spannende en verontrustende film, die zich afspeelt in een onbenoemd oorlogsgebied in het Midden-Oosten. Het gaat over een ontmoeting tussen een groepje jonge Nederlandse soldaten en een Arabisch jongetje, die volledig uit de hand loopt. Door de bizarre situatie waarin ze terechtkomen, staan deze jongens die in een andere setting samen een balletje zouden trappen, nu pal tegenover elkaar.

2. Waarom wilde je deze film maken? In 2010 las ik een krantenartikel over hoe Nederlandse soldaten na hun uitzending in Afghanistan naar feesteiland Kreta werden gestuurd om stoom af te blazen voordat ze terug naar huis gingen. Twee dagen, waarin ze overdag een uurtje therapie kregen – waarin iedereen z’n mond hield – en ‘s nacht uit hun dak gingen in het uitgaansgebied. Dit moest ervoor zorgen dat eventuele opgelopen trauma’s een plekje kregen. Ik zag het beeld voor me van die jonge jongens met op de dansvloer allemaal emoties die ze anders nooit hadden durven uiten. Dat beeld liet me niet los en werd het uitgangspunt van jarenlang researchen en ontwikkelen met scenarist Jolein Laarman.

3. Mijn volgende film wordt nu eens… De tijd die ineens ontstond door de coronacrisis was zeer goed voor mijn creativiteit en productiviteit. Ik heb in het afgelopen anderhalf jaar drie nieuwe filmprojecten opgezet: ik werk aan een nieuwe Max Havelaar-bewerking met coscenarist Bo Tarenskeen, ik schrijf het script voor mijn eerste Spaans- en Engelstalige film en ik ben een sociaal-maatschappelijke horrorfilm aan het ontwikkelen gebaseerd op de illegale adopties door Nederlanders in Colombia in de jaren tachtig en negentig.

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? Er is op dit moment een waanzinnige nieuwe lichting talent aan het opstaan in Nederland. Ook bij het Filmfonds zie ik een interessante ontwikkeling waarbij ze nog beter Nederlandse films kunnen steunen. Wat ik zou voorstellen is om meer geld aan de ontwikkeling te besteden, zodat schrijvers minder projecten tegelijk moeten doen om financieel rond te komen. En als we echt een stap willen maken, dan mag er meer geld aan realisering besteed worden, zodat alle toffe dingen die in de scenariofase worden bedacht ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Ik zie een kloof tussen de ambitie van Nederlandse makers en de middelen die ze hebben om die uit te voeren. Geld zal een slecht script niet goed maken, maar het zorgt er wel voor dat een goed script – met voldoende tijd – goed uitgevoerd kan worden.

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? Rond mijn twintigste zag ik drie films in de bioscoop die mij voor altijd hebben geïnspireerd. Gegen die Wand van Fatih Akin, Traffic van Steven Soderbergh en In the Mood for Love van Wong Kar Wai. Voor mij drie meesterwerken die alles waar ik van droom in film omvatten.


Do Not Hesitate gaat op 25 september in première op het NFF en draait vanaf 11 november landelijk in de bioscoop.