Kort – maart 2024

Buenas Chicas. Foto: Ties Versteegh

Een overzicht van alle films die uitkomen in maart 2024 en niet zijn besproken in Filmkrant #466.

Buenas chicas
Pim van Hoeve | De vakantiefilm is hip in de Nederlandse bioscopen, want wat is er nu aantrekkelijker dan knappe mensen op knappe locaties? In Buenas chicas is de bestemming zonnig Spanje, waar aanstormend advocaat Billie (Susan Radder uit Oogappels, 2019) met haar beste vriendinnen heen reist om een Spaans-­Nederlandse wijnboer te overtuigen om zijn wijngaard te verkopen aan een van haar cliënten. En ja hoor, ontluikende verliefdheid en de Spaanse zon zorgen toch voor een nét iets andere wending. Te zien vanaf 7 maart 2024.

City Hunter The Movie: Angel Dust
Kenji Kodoma | Nieuwe film naar de manga­strips van illustrator Tuskasa Hojo, die al eerder werden verfilmd in succesvolle televisieseries en vier speelfilms. De verhalen draaien om held Ryo Saeba: een privédetective met een voorliefde voor mooie vrouwen én iemand die Tokio probeert te beschermen tegen allerlei misdadigers. In Angel Dust ontdekt Ryo dat zijn adoptievader hem wil vermoorden. Te zien vanaf 7 maart 2024.

Imaginary
Jeff Wadlow | Nieuwe horrorfilm van successtudio Blumhouse, die weer eens voortborduurt op de succesformule van speelgoedhorror als Chucky en M3GAN. In de kelder van het ouderlijk huis van haar stiefmoeder vindt de jonge Alice een teddybeer waarmee ze een extreem hechte band vormt. Iets te hecht, want al snel blijkt de teddybeer bepaald geen onschuldige kindervriend. Regisseur Wadlow maakte eerder matige horrorfilms als Fantasy Island (2020) en Truth or Dare (2018). Te zien vanaf 7 maart 2024.

Les Misérables (re-release)
Tom Hooper | Goed nieuws voor wie Russell Crowe en Hugh Jackman nog eens wil horen zingen in een bioscoopzaal, want de filmversie van de klassieke musical wordt weer even opnieuw uitgebracht. André Waardenburg was in 2012 in zijn recensie voor Filmkrant niet mild: ‘De overdosis melodrama en de nimmer aflatende brei weinig memorabele liedjes (kauwgum voor de oren) laten de toeschouwer uiteindelijk volkomen murw achter.’ Te zien vanaf 14 maart 2024.

No Way Up
Claudio Fäh | De vliegtuigthriller lijkt populairder dan ooit (zie het succes van film Society of the Snow, 2023, en serie Hijack, 2023), maar wat dacht u van het concept ‘onderwatervliegtuigthriller’? In deze film van actieveteraan Fäh (Hollow Man 2, 2006; Sniper: Ultimate Kill, 2017) stort een vliegtuig neer in de Stille Oceaan, waar het tot stilstand komt aan de rand van een onderwaterravijn. Een groepje overlevenden moet zichzelf in veiligheid brengen terwijl hongerige haaien koers zetten richting het wrak. Te zien vanaf 14 maart 2024.

Verdwenen stad
Willy Lindwer | Over de dubieuze rol van de Nederlandse Spoorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd veel gezegd en geschreven, maar over de rol die de Amsterdamse trams speelden tijdens de deportatie van tienduizenden Joden gaat het doorgaans een stuk minder. Deze documentaire wil daar verandering in brengen en reist met de originele ‘deporteertram’ door de stad om dit onbekende verhaal te vertellen. Te zien vanaf 14 maart 2024, ook via Picl.nl.

Kung Fu Panda 4
Mike Mitchell | Na acht jaar is er een nieuw deel in de populaire animatiereeks over kungfumeester Po (met de stem van Jack Black). In de eerste drie delen versloeg drakenkrijger Po talloze schurken met zijn vechtkunsten, maar inmiddels probeert hij te wennen aan een rustiger bestaan als ‘spiritueel leider van de Vredesvallei’. Hij moet toch weer in actie komen als er een machtswellustige kameleon opduikt. Te zien vanaf 20 maart 2024.

Arthur the King
Simon Cellan Jones | Veel van de recente films waarin Mark Wahlberg een hoofdrol speelde (Infinite, 2021; Father Stu, 2022; The Family Plan, 2023) verdwenen razendsnel in de vergetelheid. Misschien dat deze avonturenfilm daar weer eens verandering in kan brengen. Wahlberg heeft in ieder geval een gedroomde tegenspeler, in de vorm van de sympathieke zwerfhond King Arthur, de kompaan voor Wahlbergs personage Michael, een atleet die meedoet aan een avonturenrace door de bergen en jungles van Ecuador. Te zien vanaf 21 maart 2024.

Baghead
Alberto Corredor | Als haar vader op gruwelijke wijze overlijdt, neemt Iris zijn verwaarloosde Berlijnse bar over. Naast de geringe zakelijke mogelijkheden, blijkt er in de kelder van die kroeg een eeuwenoud monster te huizen, dat op verzoek heel even de gedaante kan aannemen van een dode geliefde. Klinkt misschien aantrekkelijk, maar als Iris het monster niet in bedwang houdt, dreigen de zaken gruwelijk uit de hand te lopen. Te zien vanaf 21 maart 2024.

De terugreis
Jelle de Jonge | De Britten komen inmiddels minstens eens per jaar op de proppen met een film over doodgewone senioren die een opvallend avontuur beleven. Ook in Nederland krijgt het seniorenavontuur langzaam voet aan de grond (recent nog in Neem me mee, 2023). In dit komische drama van regisseur Jelle de Jonge (Weg van jou, 2017) gaan kibbelende echtelieden Jaap (Martin van Waardenberg) en Maartje (Leny Breederveld) op bezoek bij een oude vakantievriend in Zuid-Europa. Eenmaal op pad ontdekt Jaap dat zijn vrouw steeds vergeetachtiger wordt. Te zien vanaf 21 maart 2024.

Hotel Mokum
Yannesh Meijman | Op 16 oktober 2021 kraakt een collectief het verlaten Hotel Marnix in hartje Amsterdam. Binnen mum van tijd wordt er in het pand een vrijplaats gecreëerd, maar na zes weken wordt het pand ontruimd omdat er zorgen zijn over ‘brandveiligheid’. Deze korte documentaire (speelduur dertig minuten) wil aan de hand van archiefbeelden en gereconstrueerde scènes een ‘intiem en complex portret creëren van een hoopvol collectief dat de stad probeert terug te winnen van hypergentrificatie’. Te zien vanaf 21 maart 2024, ook via Picl.nl.

Immaculate
Michael Mohan | Acteur Sydney Sweeney is overal: ze is een tv-ster (Euphoria, vanaf 2019; The White Lotus, vanaf 2021), ze speelde in een extreem succesvolle romkom (Anyone But You, 2023) en serieus drama (Reality, 2023) en ze dook al op in een superheldenfilm (Madame Web, 2024). In deze Italiaans-Amerikaanse horrorfilm speelt Sweeney een jonge vrouw die na een bijna-doodervaring naar een Italiaans klooster vertrekt om haar leven te wijden aan God. Als ze vervolgens op mysterieuze wijze zwanger raakt, wordt ze plots gezien als nieuwe heilige maagd Maria. Met alle gruwelijke gevolgen van dien. Te zien vanaf 21 maart 2024.

Sleeping Dogs
Adam Cooper | Als een film ‘slapende honden’ in de titel heeft, weet je dat het een kwestie van tijd is voordat die ontwaken. In Coopers speelfilmdebuut speelt Russell Crowe een ex-rechercheur met geheugenverlies, die door zijn superieuren wordt gedwongen een nieuwe blik te werpen op een brute moordzaak uit zijn verleden. En ja, dan kan het niet anders dan dat er wat slapende honden wakker worden geschud. Te zien vanaf 21 maart 2024.

Hate to Love: Nickelback
Leigh Brooks | Voordat de populaire rockband Nickelback eind mei optreedt in de Ziggo Dome, is deze muziekdocumentaire twee dagen te zien in de bioscopen (op 27 en 30 maart). De documentaire belooft het ‘echte verhaal’ te vertellen van de ‘grootste band van de jaren nul’. Grote woorden, maar de van oorsprong Canadese band maakte sinds de eerste optredens in 1995 genoeg mee voor een interessant verhaal. Te zien vanaf 27 maart 2024.

Katak, de dappere beloega
Christine Dallaire Dupont en Nicola Lemay | Ook witte dolfijnen (ook wel: beloega’s) hebben het niet altijd makkelijk. Neem bijvoorbeeld de jonge Katak, die in zijn verkleuring achterloopt op zijn witte leeftijdsgenoten en daarom flink wordt gepest. Katak gaat op avontuur door de grote oceaan om te bewijzen dat hij wel degelijk volwassen is. Te zien vanaf 27 maart 2024.

Autumn and the Black Jaguar
Gilles de Maistre | In deze familiefilm ontdekt de veertienjarige Autumn dat haar geboortedorp in de Amazone wordt bedreigd door dierenhandelaren. Dat ligt gevoelig, omdat ze tijdens haar jonge jaren bevriend raakte met een eenzame jaguarwelp. Autumn keert vanuit New York terug naar het regenwoud om haar oude kameraad te redden. Te zien vanaf 28 maart 2024.

Float
Sherren Lee | John Lennon zong het ooit al: het leven is wat gebeurt terwijl je andere plannen maakt. Dat geldt in dit romantische drama ook voor twintiger Waverly, die op het punt staat om geneeskunde te gaan studeren in Toronto, maar in een impuls besluit om te gaan feesten in een Canadees kuststadje. Als een aantrekkelijke badmeester haar redt van een verdrinkingsdood bloeit er iets op en komen haar toekomstplannen onder druk te staan. Te zien vanaf 28 maart 2024.

Godzilla x Kong: The New Empire
Adam Wingard | Nog geen half jaar na de succesvolle Japanse monsterfilm Godzilla Minus One (2023) is Godzilla alweer terug in de zalen voor een Amerikaans avontuur. In dit directe vervolg op Godzilla vs Kong (2021) moet Godzilla het samen met King Kong opnemen tegen een ‘van onder het aardoppervlak afkomstige dreiging’. Veel dynamischer zullen de duo’s dit filmjaar niet worden. Te zien vanaf 28 maart 2024.

Luca
Enrico Casarosa | Om de gaten van door de staking van vorig jaar uitgestelde projecten op te vangen, brengt Disney enkele Pixar-titels die tijdens de pandemie direct op streamingdienst Disney+ verschenen nu alsnog in de bioscopen. Na Turning Red (2022) vorige maand is het nu de beurt aan Luca (2021), over een onschuldig onderwaterwezen dat verandert in een klunzige mensenjongen als hij aan land komt. ‘Het gegeven is natuurlijk puur Pixar’, aldus Boyd van Hoeij in juni 2021. ‘Maar de coming-of-age animatiefilm voelt toch vaak net iets te gerecycled aan.’ Te zien vanaf 29 maart 2024.