Actie! Op de set van Jongens

Regisseur Mischa Kamp overlegt met cameraman Melle van Essen, rechts met pet 1st AD Sander Donker, links Arjan Schoolderman, de begeleider van de acteurs, aan tafel de acteurs Gijs Blom en Ko Zandvliet, helemaal links Myron Wouts, naast hem met rood haar Stijn Taverne. Foto: Bob Bronshoff

Parkweg 10, 1272 CV Huizen, 13 augustus 2013, 20.26 uur

Acteur Ko Zandvliet (Sonny Boy, 2011; Razend, 2011; Cowboys janken ook, 2013) zit te hannesen met een haarband. “Vind je ’m mooi of lelijk?”, vraagt hij aan Gijs Blom (Sonny Boy; Kankerlijers, 2014). “Iets ertussenin”, antwoordt Blom. “Dan zit je altijd goed”, riposteert Zandvliet. Ontluikende liefde aan de ontbijttafel.

Cameraman Melle van Essen overlegt even met regisseur Mischa Kamp. Of hij iets meer opzij wil kijken, roept Kamp dan vanuit het bos naar Blom. De jongen doet wat hem wordt gevraagd. Van Essen steekt tevreden zijn duim op. “Bedankt!”, roept hij. De sfeer op de set is vrolijk.

In de bossen achter het clubhuis van scouting Vasanta (‘opbloei der jeugd’) in Huizen vinden de opnames plaats van Jongens. Het is er groen, heel groen. Misschien wel net zo groen als in Austerlitz, waar Kamp (Het paard van Sinterklaas, 2005; Tony 10, 2012) een dag eerder twee hertjes heeft gefilmd, waar het jeugdige tweetal in Jongens na een nachtelijk avontuur tegenaan loopt.

Gijs Blom speelt Sieger, een sportieve, wat gesloten jongen van zestien, die na de dood van zijn moeder samen met zijn oudere broer Eddy (Jonas Smulders) bij hun bezorgde vader Theo (Ton Kas) woont. Voor de buitenwereld lijken ze een kranig en dapper gezin, maar vader Theo botst vaak met de opstandige Eddy, die dolgraag wil motorcrossen. Sieger is een goede hardloper; hij maakt kans om mee te doen aan het NK atletiek voor junioren. Tijdens de estafettetraining valt hij voor Marc (Zandvliet), met wie hij in het team zit.

Jongens
– het scenario werd geschreven door Chris Westendorp en Jaap Peter Enderlé – is een Telefilm: een speelfilm voor televisie, die inspeelt op maatschappelijke thema’s. De coproductie van Pupkin en de NTR wordt ondersteund door het ministerie van OCW en het CoBO, de uitvoerder van het project.

Voor de Telefilms van 2014 kwamen tachtig voorstellen binnen, uiteindelijk bleven er zes plannen over: naast Jongens zijn dat zijn Kris Kras van David Grifhorst, Bouwdorp van Margien Rogaar, T.I.M. van Rolf van Eijk, Rabarber van Mark de Cloe en Bannebroek’s Got Talent van Pieter Kramer.

De Telefilms worden vanaf zondag 19 januari 2014 uitgezonden in Zapp@Bios op Nederland 3. Om 9.00 ’s ochtends, als de doelgroep van Jongens nog in bed ligt… Kamp, tussen twee takes door: “Gelukkig hebben we ook nog zoiets als Uitzending gemist.”


Jongens Nederland, 2013 | Regie Mischa Kamp | Scenario Chris Westendorp & Jaap Peter Enderlé | Productie Pupkin (Iris Otten, Sander van Meurs, Pieter Kuijpers) i.s.m. NTR (Marina Blok) | Uitvoerend producent Marlies van Ree | Camera Melle van Essen | Montage Katarina Türler | Art direction Ralf van Lanen | Sound design Marco Vermaas | Muziek Rutger Reinders | Casting Rebecca van Unen & Gwen Maduro | Met Gijs Blom, Ko Zandvliet, Jonas Smulders, Ton Kas, Ferdi Stofmeel, Julia Akkermans | Kleur, 90 minuten | Uitzending op 9 februari 2014, 9.00 uur