Telefilm 2014: David Grifhorst

  • Datum 17-01-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Kris kras

‘Ik ben geen kunstenaar, ik ben een regisseur’

David Grifhorst is de eerste regisseur in de Telefim 2014-reeks met het thema kinderfilms. Hij maakte de roadmovie Kris kras. Grifhorst: "We hebben veel gereden en gevlogen. We gingen van hot naar her met een karavaan aan honden, kinderen, volwassenen en een rat."

Televisieregisseur David Grifhorst werd door Endemol gevraagd om Kris kras te maken, waarin een tweeling het heft in eigen hand neemt. Vanaf hun nieuwe thuis op Ibiza reizen de kinderen op eigen houtje terug naar Nederland. Grifhorst: "Het script deed me denken aan Pippi Langkous en Home Alone. Ik wilde een warm Disneygevoel opwekken met de kleur en warmte van Real Steel, de decoupage van Home Alone en de riders van Back to the Future. Ik ben blij dat we in het buitenland hebben kunnen draaien, omdat ik verschillende landschappen wilde gebruiken. Ik zou dolgraag weer een kinderfilm willen maken, maar heb ook een voorliefde voor thrillers. Vooral die films waarbij de bad guy net zo goed de buurman had kunnen zijn."

Kris kras mag Grifhorsts speelfilmdebuut zijn, hij deed de regie bij grote televisieprogramma’s als De wereld draait door en All you need is love. Grifhorst: "Daar ben ik meercameraregisseur. Dat betekent dat ik de controle heb over het licht, de cameravoering, de montage en de muziek. Nu mocht ik ook de inhoud bepalen." Misschien komt het door zijn televisieachtergrond dat Grifhorst zegt: "Je kunt proberen om een Lars van Trier te zijn die compleet z’n eigen ding doet, maar een kunstenaar word je niet, dat ben je. Ik ben geen kunstenaar, ik ben een regisseur. Voor deze film heb ik mijn eigen dochters als uitgangspunt genomen. Zij willen hem steeds opnieuw zien, dus voor mij is hij geslaagd."

Grifhorst werkte eerder met kinderen bij jeugdprogramma’s als Blinq en het Junior Songfestival. "Ik wil hun vertrouweling worden. Het is voor een kind het belangrijkst dat hij zich welkom voelt en niet onder druk wordt gezet. Deze kinderen waren allebei überzelfstandig en geboren performers. Daarnaast hadden ze direct samen een klik. Ze waren off screen de hele tijd met elkaar aan het spelen."

De acteurs spelen een meisje dat vooral geïnteresseerd is in make-up en parfum, en een studieuze jongen die gemechaniseerde, robotachtige hulpmiddelen bouwt. Grifhorst is niet bang voor stereotypen. "Het doel van deze film is niet om die te ontkrachten", legt Grifhorst uit. "Als dat niet het onderwerp van je verhaal is, moet je je niet geforceerd in bochten wringen om ze maar uit de weg te gaan. Dan krijg je een anti-werkelijkheid en ben je te veel in je film aan het stoppen. Daar kan je film aan ten onder gaan. Kris kras gaat over kinderen die zelf keuzes maken. Ze komen in penibele situaties waarvan volwassenen denken dat ze ze niet aankunnen."

Op den duur verdwijnen de vooroordelen, doordat je de personages beter leert kennen. "Ik vind zo’n omslag interessant. Ze ontdekken dat ze meer in hun mars hebben dan ze hadden verwacht. Dat oorspronkelijke beeld wordt vanzelf omver geworpen. Kinderen zijn niet in één hokje te vangen. Mijn jongste dochter heeft de woestste karatekant bij kussengevechten, maar in een andere setting komt het Rambootje in de oudste naar boven."

Laura van Zuylen

Kris kras wordt zondag 19 januari om 9:00 uitgezonden op ZAPP.