Telefilm 2014: Mark de Cloe over Rabarber

  • Datum 13-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Rabarber

‘Naïef en niet doortrapt’

Rabarber, de vijfde Telefilm in de reeks van 2014 geeft ons tips voor een goede relatie. Regisseur Mark de Cloe: "Alle films gaan op een bepaalde manier over de liefde, denk ik. Fascinerend, hoe breed dat thema is."

Liefde en verliefdheid. Geen Nederlandse regisseur is er zo mee bezig als Mark de Cloe. Hij houdt ervan in alle soorten en maten, toont hij in onder andere zijn korte filmprojecten Boy meets girl stories (2005) en Life is beautiful (2009). De Cloe: "Ik laat het plezier ervan zien en hopelijk bied ik het publiek hoop of een nieuwe invalshoek. Ik zou niet zo snel iets zwarts of cynisch maken, alhoewel de liefde vreselijk kan zijn. Er is een mooie strofe uit het gedicht Oogsttijd van de Belgische schrijver Jotie t’Hooft die kenmerkend is: ‘Terwijl de zomer in ons loeit, hoor ik de herfst zijn sikkel slijpen.’ Al zit je in je piekperiode, je weet dat je relatie op den duur gaat vervallen."

In zijn vorige kinderfilm De sterkste man van Nederland (2011) onderzocht De Cloe de betekenis van een donorvader. Voor Rabarber neemt hij een dochter en een zoon uit een patchwork-gezin als onderwerp. De Cloe: "Ik wil volwassen problemen voor kinderen aan de kaak stellen en specifiek de veranderingen die horen bij romances van de moderne tijd. Het komt vaker voor dat mensen verschillende partners in hun leven hebben. Zo krijgt hun kroost wisselende stiefouders en steeds andere broertjes en zusjes. Aan de ene kant kan ik me voorstellen dat je, wanneer je alleen maar ruzie maakt, beter uit elkaar kunt gaan. Maar tegelijkertijd heb ik het idee dat stellen wel erg snel opgeven. Ze zouden best wat meer hun best mogen doen."

De elfjarige Siem (Thor Braun) en Winnie (Nina Wyss) ervaren in Rabarber ook de keerzijde van de liefde en verliezen hun onschuldige blik op de wereld. De Cloe wil daar niets van weten: "Daar gaat het voor mij niet over, die overgangsfase. Ik vind kinderen de leukste wezens die er zijn en het liefst zou ik ze het opgroeien willen besparen. Ze bekijken de dingen op een naïeve, niet doortrapte manier, die ik mooi vind. Voor mij gaat Rabarber over jongeren die zich volwassener gedragen dan hun ouders. Ze spelen relatietje en komen veel verder dan hun vader en moeder."

Siem en Winnie verfilmen tien relatietips die het huwelijk van hun ouders moeten redden. Die filmpjes verwijzen naar verschillende genres. De Cloe: "We dachten: zou het niet leuk zijn als het die kids lukt om echt vette Hollywoodachtige filmpjes te maken, in plaats van houtje-touwtjedingen à la Michel Gondry? ‘Vecht voor je relatie’ refereert bijvoorbeeld aan Saving Private Ryan en in ‘maak ruzie als het nodig is’ kun je The Matrix herkennen."

De Cloes film blijft ondanks het onderwerp luchtig. De Cloe: "Mijn is humor gniffelachtig; grappig, maar pijnlijk door de situatie. Er is een kunstwerk van Maurizio Cattelan, waar ik weleens aan moet denken. Een opgezette eekhoorn ligt voorover op tafel en naast hem ligt een pistooltje. Hij heeft zichzelf van kant gemaakt. Dat vind ik zó goed en veelzeggend. Want als zelfs een eekhoorn zelfmoord pleegt, waar zijn we dan met zijn allen mee bezig?"

Laura van Zuylen

Rabarber wordt zondag 16 februari om 9:00 uitgezonden op ZAPP