Tony 10

De hijskraan en de goudvis

 • Datum 26-01-2012
 • Auteur
 • Gerelateerde Films Tony 10
 • Regie
  Mischa Kamp
  Te zien vanaf
  01-01-2012
  Land
  Nederland/Duitsland/België
 • Deel dit artikel

Als je tien bent kunnen vaders nog alles. Opklimmen tot minister bijvoorbeeld of verliefd worden op de koningin.

Ik moet bekennen dat ik de familiefilm Tony 10 met enige zorg tegemoet zag. Een film waarin een kraandrijver minister wordt. Een film over echtscheiding waarin de bijna tienjarige Tony vermoedt dat zijn vader verliefd is op de koningin. Is dat nog wel tot een goed einde te brengen zonder in krampachtige sprookjeskarikaturen te vervallen?
Maar dan blijkt Tony 10 opeens een film waarin vanaf het allereerste beeld alles goed zit. We zien een grote stoere kraan een glazen kom ophijsen met daarin een goudvis. Want Tony’s vader is de beste kraandrijver van de wereld. Vanaf dat moment ontvouwt zich een wereld waarin alles mogelijk en geloofwaardig is. Dankzij fijne kwinkslagen en de fraaie rol van Annet Malherbe is het zelfs vanzelfsprekend dat de koningin Tony te hulp schiet bij een ultieme poging om zijn ouders (Jeroen Spitzenberger en Rifka Lodeizen) weer bij elkaar te brengen.
Het is de eerste keer dat regisseur Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas) en scenarioschrijver Mieke de Jong (Iep!, Oorlogswinter) samenwerken en het blijkt een gelukkige combinatie. Wat opvalt is dat ze erin geslaagd zijn om de film te modelleren naar het wereldbeeld van een tienjarige. Als je tien bent, ben je nog net jong genoeg om te geloven dat vaders alles kunnen, dus ook minister worden. Terwijl je ook de spanningen thuis al haarfijn aanvoelt.
Dat perspectief gaf de makers vrijheid. Tegelijkertijd is het gelukt om binnen die vrolijke en speelse vorm de emoties realistisch te houden. De ontknoping is nuchter genoeg voor de onsentimentele kijker, en optimistisch en feestelijk genoeg voor het kinderpubliek. Ook de komische intermezzo’s op school of met Tony’s vriendinnetje zetten plezierige accenten. Hoewel er niet gezongen wordt heeft Tony 10 vaak de dynamiek van een musical. De Jong maakte met Ochtendwemmers (2001) al eens een uitstapje naar dat genre en ik zou graag zien dat ze het samen met Kamp nog eens probeert.

Leo Bankersen