Oscars 2019

Hollywoodfeestje zonder rellen

De beeldjes zijn uitgedeeld. Het werd geen historische overwinning van geweldige niet-Amerikaanse films op matige Hollywoodfilms. Het simplistische feelgood raciale drama Green Book ging er met de prijs voor beste film vandoor. Ook het zouteloze Bohemian Rhapsody kreeg bovenmatig veel prijzen.

Geen Oscaruitreiking zonder controverse in de aanloop en dat was dit jaar niet anders. Beoogd presentator Kevin Hart trok zich terug toen homofobe tweets van hem uit het verleden opdoken. Dan maar zonder presentator, besloten de organisatoren. Voor het eerst in de 91-jarige Oscargeschiedenis werd de uitreiking een presentatorloos feestje. Een peloton sterren rukte uit om ieder een Oscar uit te reiken, nadat het feestje opende met een door de oude bandleden van Queen gespeelde medley van Queennummers. Dat deed het ergste vrezen voor de avond, maar verrassend genoeg werd een presentator niet gemist. Sterker: een Oscarfeestje zonder voorgekookte grappen en oneliners bleek ineens helemaal geen slecht idee. Grote kans dat dit een blijvertje wordt bij de Oscars.

Maar het ging uiteraard om de prijzen. Bij cinefielen waren de verwachtingen hooggespannen: zou Hollywood het aandurven om Roma en The Favourite, die elk tien nominaties hadden, met een karrenvracht Oscars te belonen? Zou voor het eerst in de geschiedenis een niet-Amerikaanse film de Oscar voor beste film winnen? Helaas, zoveel lef hadden de leden van de Academy niet. Van de tien nominaties verzilverde The Favourite er slechts één. Weliswaar een belangrijke – beste actrice voor Olivia Colman voor haar rol van koningin Anne – maar filmliefhebbers hadden op veel meer gehoopt. Roma bracht het er beter af met drie Oscars (regie, camera en buitenlandse film) , maar ook deze geweldige film greep naast de hoofdprijs van beste film. Het voor drie belangrijke Oscars (regie, camera, buitenlandse film) genomineerde Cold War van Pawel Pawlikowski’s viel helemaal buiten de prijzen.

Het werd dus geen staatsgreep van buitenlandse films op het Oscarfeest, maar een hoe-houden-we-iedereen-te-vriend evenement. Na alle commotie van de afgelopen jaren over de Oscars (te wit, te weinig divers) moest dit Oscarfeestje zonder rellen verlopen. Daarin is de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisator van het Oscargala, geslaagd. Het leverde geen memorabele avond op, maar een katerig gevoel. Natuurlijk: over winnaars en verliezers valt altijd te twisten, maar dat Green Book de Oscar voor beste film won, is een laffe keuze. De Oscar voor het simplistische feelgood raciale drama zou in de jaren vijftig van de vorige eeuw een moedige keuze zijn geweest, maar in 2019 is het een stap terug. Had dan lef getoond en het wel bijtende BlacKkKlansman van Spike Lee de hoofdprijs gegeven in plaats van met een troostprijs (bewerkte scenario) naar huis te sturen.

Even teleurstellend is de overwaardering (vier Oscars) voor Bohemian Rhapsody, met als belangrijkste beste mannelijke hoofdrol voor Rami Malek als Freddie Mercury. Dat Willem Dafoe’s met zijn fenomenale rol van Vincent van Gogh in At Eternity’s Gate werd gepasseerd, is onvergefelijk. Ook Glenn Glose had geen reden tot juichen, want ook haar zevende (!) nominatie voor beste actrice (voor The Wife) in haar carrière, leverde geen Oscar op. Deze keer had ze de pech dat ze ijzersterke concurrenten, onder wie dus Olivia Colman, had.
Het Oscargala 2019 zal niet de geschiedenis ingaan als een doorbraak naar een nieuw Hollywood, maar als een we-willen-wel-vooruit-maar-durven-niet.


De Oscars 2019

Green Book
Beste film
Beste originele scenario
Beste mannelijke bijrol (Mahershala Ali)

Bohemian Rhapsody
Beste acteur (Rami Malek)
Beste montage
Beste geluid
Beste geluidseffecten

Roma
Beste buitenlandse film
Beste regie (Alfonso Cuarón)
Beste camera

The Favourite
Beste actrice (Olivia Colman)

Free Solo
Beste documentaire

If Beale Street Could Talk
Beste vrouwelijke bijrol (Regina King)

BlacKkKlansman
Beste bewerkte scenario

Vice
Beste make-up en haar

Black Panther
Beste kostuums
Beste production design
Beste muziek

Spider-Man: Into the Spider-Verse
Beste animatie

First Man
Beste visuele effecten

A Star Is Born
Beste lied (Shallow)

Skin
Beste korte film

Bao
Beste korte animatie

Period. End of Sentence.
Beste korte documentaire