It’s a wrap

En verder nog in het nieuws deze week

  • Datum 26-01-2019
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Black Panther

Primeurs bij Oscar-nominaties. En ophef over genomineerde moordfilm. Variety zet Steven Wouterlood in Europese talenttop 10 van 2019. Jos Stelling springt in het gat van ’t Hoogt. Sundance vreest boze Michael Jackson-fans vanwege docu. Jeff Bridges wakkert geruchten aan over vervolg The Big Lebowski. Film over Syliva Kristel wordt miniserie. Titels Kort! 2019 bekend. Prequel The Sopranos strikt zoon Gandolfini voor hoofdrol. Alblasserwaard krijgt eigen documentaire. Redbad genomineerd voor Amerikaanse geluidsprijs. Weinstein huurt advocaat van vrouw die hem beschuldigde van verkrachting. Bohemian Rhapsody geboycot door GLAAD Media Awards vanwege vermeend wangedrag regisseur. Opnames derde Fantastic Beasts-film lopen vertraging op.

Niet één maar twee primeurs bij de Oscarnominaties afgelopen week. Black Panther gaat de geschiedenis in als de eerste superheldenfilm ooit die kans maakt op de hoofdprijs, de Oscar voor Beste Film. In hetzelfde lijstje met acht titels staat ook Roma. En dat is niet alleen de eerste Netflix-film die genomineerd is voor de belangrijkste Oscar, maar ook de eerste niet-Engelstalige. De film van Alfonso Cuarón sleepte in totaal tien nominaties in de wacht, evenveel als The Favourite. Laatst genoemde film kreeg in Nederland meteen een boost door de bekendmaking van de nominaties. Het aantal bioscopen waar The Favourite draait is uitgebreid van 36 naar zeventig. De Oscars worden uitgereikt op 25 februari.

De Oscarnominaties voor Beste Korte Film zorgden meteen voor controverse. Niet in de Verenigde Staten maar in Groot-Brittannië. De dertig minuten durende film Detainment gaat immers over de moord op de Britse James Bulger door twee tienjarigen. De moeder van de in 1993 omgebrachte peuter zegt nooit te zijn benaderd door de filmmaker, Vincent Lambe, en walgt van de nominatie. De petitie die ze heeft gestart om de nominatie ongedaan te krijgen werd in korte tijd 130.000 keer ondertekend. De Academy, de organisatie achter de Oscars, heeft laten weten Detainment gewoon op de shortlist te houden.

Variety heeft Steven Wouterlood uitgeroepen tot een van de tien grootste Europese filmtalenten van het jaar. Volgens het Amerikaanse filmblad, dat het lijstje traditiegetrouw publiceert voorafgaand aan de Berlinale, gaat de regisseur van Mijn bijzonder rare week met Tess definitief doorbreken in 2019. Wouterloods film gaat in Berlijn in première en reist daarna door naar New York voor het International Children’s Film Festival. De film komt in het najaar in de Nederlandse bioscoop.

Filmhuis ’t Hoogt is gesloten maar Utrechtse filmliefhebbers hoeven niet te vrezen dat de betere nichefilm daarom niet meer te zien zal zijn in hun stad. Jos Stelling – al jarenlang luidruchtig criticaster van het gesubsidieerde ’t Hoogt – werpt zich op als redder in nood. Zijn theaters Louis Hartlooper Complex en Springhaver lanceerden afgelopen week CineFest. Onder dit label worden films vertoond die volgens het persbericht “net iets experimenteler en grensverleggender zijn dan ons reguliere programma”. Als voorbeelden worden gegeven: Nos Batailles, Kabul, City in the Wind, Donbass en Bloody Marie.

Sundance is afgelopen donderdag begonnen en heeft de beveiliging stevig aangescherpt. Niet vanwege terroristische dreiging maar om verwachte protesten van boze Michael Jackson-fans het hoofd te bieden. Het Amerikaanse filmfestival vertoonde gisteren namelijk Leaving Neverland, een documentaire waarin twee mensen aan het woord komen die zeggen misbruikt te zien door de Prince of Pop toen ze zeven en tien jaar oud waren.

Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet? Fans van The Big Lebowski, de cultfilm van de gebroeders Coens uit 1998, kunnen het over niets anders hebben. Aanleiding is een kort filmpje dat Jeff Bridges postte op Twitter. Hierin is hij te zien als hoofdpersoon The Dude. De begeleidende tekst luidt: “Can’t be living in the past, man. Stay Tuned.” Het filmpje werd in een halve dag tijd ruim 5,5 miljoen keer bekeken. De cryptische boodschap voedt de geruchten dat er een vervolg komt op The Big Lebowski. De regisseurs hebben overigens altijd ontkend dat dat het geval is.

De speelfilm over de in 2012 overleden actrice Syliva Kristel wordt een miniserie. De Belgische regisseur Michaël Roskam (Rundskop), die momenteel werkt aan een film over het huurlingenbedrijf Blackwater, gaat de serie opnemen in Frankrijk, België en Los Angeles. De focus ligt op Kristels leven in de jaren tachtig en negentig, na haar grote succes in de soft-erotische filmserie Emmanuelle. Het scenario wordt geschreven door Dimitri Verhulst. De hoofdrol wordt gespeeld door Sylvia Hoeks.

De Kort!-oogst van 2019 is bekend. Er zijn tien plannen geselecteerd van films die worden gepresenteerd tijdens het aankomende Nederlands Film Festival. Uit 61 inzendingen werden de volgende titels gekozen: Alexander mooi, Bitch Fight, Colosseum, En route, Jouw mooie Rubberbrein, Kamer 317, Life as it is, Re-entry, Smaak en Venserpolder.

The Sopranos luidde samen met The Wire de huidige ‘golden age of television’ in en geldt nog steeds als een van de beste series alles tijden. Toen hoofdrolspeler James Gandolfini in 2013 op 51-jarige leeftijd plots overleed aan een hartaanval was de hoop op een vervolg vervlogen. Maar er komt een prequel en voor de rol van jonge Tony Soprano, maffiabaas in suburbia, is de keus gevallen op de op een na beste optie: Gandolfini’s zoon Michael. De film wordt gemaakt door David Chase, tevens bedenker van de serie, en gaat The Many Saints of Newark heten.

Natuurfilms als De nieuwe wildernis en De wilde stad doen het goed. Dus waarom dat aanbod niet uitbreiden met een film over de Ablasserwaard, moet filmmaker Stijn Philips hebben gedacht. Via een crowdfundingactie hoopt hij €9500 op te halen om de documentaire te draaien over het natuurgebied.

Redbad mag dan in Nederland hopeloos zijn geflopt, in het buitenland kan het historische epos van Roel Reiné wel op waardering rekenen. De film maakt nu kans op een prijs bij de Golden Reel Awards. Het prijzengala, dat op 17 februari plaatsvindt, wordt georganiseerd door de Amerikaanse vakvereniging van geluidseditors. Redbad neemt het in de categorie buitenlandse film onder meer op tegen Den Skyldige, Cold War en Roma.

Een ietwat vreemde wending in het Weinstein-proces. De van seksueel wangedrag en verkrachting beschuldigde filmproducent heeft Jose Baez aangetrokken als advocaat. Baez stond tot vorig jaar nog aan de andere kant van de tafel als raadsman van Rose McGowan, een van de vrouwen die Weinstein heeft beschuldigd. De actrice zei in The Daily Beast te vermoeden dat de advocaat was omgekocht.

Bohemian Rhapsody won de Golden Globe voor Beste Film en maakt ook kans op de Oscar voor Beste Film. Maar een prijs – of zelfs een nominatie – bij de GLAAD Media Awards kan regisseur Bryan Singer op zijn buik schrijven. De organisatie van de prijs voor films die de LHBTQ-gemeenschap in een positief daglicht zet, heeft Bohemian Rhapsody van de nominatielijst geschrapt vanwege de aanhoudende geruchten van Singers misbruik van minderjarigen. Een recent artikel waarin weer vier mannen naar voren kwamen met beschuldigingen was de laatste druppel.

De tweede film uit de Fantastis Beasts-serie heeft in Nederland de grens van één miljoen bezoekers doorbroken maar fans zullen nog even moeten wachten op het vervolg. De film zou komende zomer worden opgenomen maar de opnames zijn verschoven naar de herfst. De laatste film van reeks komt naar verwachting uit in de loop van 2020.