Geen Nederlandse films meer in de race om Oscars

Ook Girl haalt shortlist niet

Bankier van het verzet

Er dingen dit jaar geen Nederlandse filmproducties mee naar een Oscar. Bankier van het verzet, de nationale inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, heeft de shortlist niet gehaald. Er waren in deze categorie 87 inzendingen.

Bankier van het verzet van Joram Lürsen deed het goed bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film over bankiers Gijs en Walraven van Hall die tijdens de Tweede Wereldoorlog een ondergrondse bank aan miljoenen guldens helpen en zo het verzet steunden won toen vijf prijzen. Ook de Vlaams-Nederlandse film Girl gooide hoge ogen in de aanloop naar de Oscars. De debuutfilm van Lukas Dhont werd onderscheiden op Cannes en won afgelopen weekend nog een European Film Award voor beste debuut. Beide films wisten echter niet door te dringen tot de laatste tien van de shortlist, net zo min als de Italiaanse inzending Dogman, de Zweedse kanshebber Border (Neon) of de Franse optie Memoir of War.

Het mag geen verrassing heten dat Cold War, eerder goed voor vijf European Film Awards, wel op het lijstje staat namens Polen. En opmerkelijk is de eerste nominatie van een Netflix-film: het Mexicaanse Roma. De andere genomineerden zijn: Birds of Passage (Colombia), The Guilty (Denemarken), Never Look Away (Duitsland), Shoplifters (Japan), Ayka (Kazachstan), Capernaum (Libanon) en Burning (Zuid-Korea).

Ook in de categorie korte animatiefilm zijn de kansen op een Nederlandse winnaar verkeken. Emily van Marlies van der Wel en A Double Life van Job, Joris en Marieke visten achter het net. In de geschiedenis van de Oscars zijn tot nu toe acht Nederlandse speelfilms genomineerd. Drie wonnen de prijs: De aanslag (1986), Antonia (1995) en Karakter (1997). In 2001 won Michael Dudok de Wit nog een Oscar voor zijn korte animatiefilm Father and Daughter.

De Oscars van 2019 worden uitgereikt op 22 januari.